Sindikat Brčko distrikta BiH nastavlja borbu za prava radnika. Pregovori o povećanju plata i dalje su bezuspješni, a Vlada ostaje pri istom stavu.

To je da povećamo platu za 5%, od nove godine još 5% uz putne troškove koji treba također u idućoj godini da se počnu isplaćivati, i obavezu da se ustanovi kolektivni ugovor do kraja ove godine.

ZIJAD NIŠIĆ, GRADONAČELNIK BRČKO DISTRIKTA BIH

Iz Sindikata naglašavaju da u obzir dolazi jedino linearno povećanje plata, a ispod 100 KM neće pristati.

U generalni štrajk mi smo ušli zbog ljudi sa najmanjim primanjima, srednja stručna sprema i niži koji su ovim procentualnim povećanjem nezadovoljni, jer će dobiti neki iznos koji je do nekih sedamdesetak maraka 5+5, a u ovom prvom nekom je to 42 marke.

IGOR BABIĆ, PREDSJEDNIK SINDIKATA BRČKO DISTRIKTA BIH

Iz Vlade upozoravaju da se Zakonom o štrajku, prema članu 10. svakom uposleniku koji je sudjelovao u štrajku plata može smanjiti srazmjerno vremenu sudjelovanja u štrajku, u skladu s kolektivnim ugovorom i podzakonskim aktima. Ima i ucjena, otkrili su predstavnici Sindikata.

Mi sad imamo situaciju da mi nemamo kolektivnog ugovora i podzakonskog akta, što je meni stvarno bilo šokantno sjediti jučer u tim prostorijama. Mi očekujemo da nama poslodavac odnosno Vlada to propiše, a to nam govori i drugu činjenicu, koliko mi imamo šupljina u zakonima koje su nažalost ostavili predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti.

MENSUR MUJKANOVIĆ, član predsjedništva sindikata brčko distrikta bih

Od danas u generalnom štrajku su uposlenici pravosuđa, a u narednim danima to bi trebali učiniti i uposlenici ostalih javnih institucija, ukoliko ne dođe do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica Federalne televizije (2024-), zamjenica glavnog urednika portala Plural.ba, te potpredsjednica Fondacije za medije i aktivizam "Plural" Brčko distrikt BiH. Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply