U prvom članku iz naše nove podrubrike Sedmica donosimo vam pregled najvažnijih vijesti na području Brčko distrikta BiH u periodu od 14. do 20. novembra.

Politika, ekonomija

 • JAVNI UVID U NACRTE PROSTORNO-PLANSKE DOKUMENTACIJE (18/11)
Dom kulture Brčko – javni uvid

Građanima Brčko distrikta BiH je omogućen javni uvid u nacrte prostorno-planske dokumentacije: izmjene i dopune Prostornog plana 2007-2017, Regulacioni plan Ficibajer i Urbanistički projekat Ciglane.

Izlaganje će trajati do 19.12.2022. godine, u holu brčanskog Doma kulture od 8:30 do 14:30 sati, svakim radnim danom.

 • KADRIĆ: NAJVAŽNIJI PROJEKAT ZA BRČKO DISTRIKT (18/11)
Gradonačelnik Brčko distrikta BiH

Izmjene i dopune Prostornog plana Brčko distrikta Bosne i Hercegovine 2007-2017, koji je u brčanskom Domu kulture izložen na javni uvid svim zainteresovanim građanima, predviđaju trase autocesta kroz teritoriju ove lokalne zajednice.

Nakon što je Zavod za planiranje, projektovanje i razvoj Distrikta, kroz sačinjenu multikriterijsku analizu predložio najbolje rangirane trase, uslijedio je period usaglašavanja sa nadležnim državnim i entitetskim ministarstvima i javnim preduzećima, jer se radi o zajedničkom projektu značajnom za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

 • AMERIČKI AMBASADOR U BRČKOM: UNAPREĐIVANJE REFORMI (17/11)
Lijevo Siniša Milić, Esed Kadrić, Michael Murphy i Anto Domić

Ambasador SAD u BiH Michael Murphy tokom posjete Brčko distriktu iskazao je svoju nadu da će ova lokalna zajednica nastaviti pružati pozitivan primjer saradnje za ostvarivanje zajedničkih ciljeva kroz upravljanje i unapređivanje reformi.

On je u Gradskoj vijećnici razgovarao sa čelnicima brčanske izvršne i zakonodavne vlasti iz reda sva tri konstitutivna naroda o trenutnoj situaciji u Distriktu i aktivnostima koje se provode.

Radi se o nastupnoj posjeti novog američkog ambasadora u našoj zemlji, koji je ovu funkciju preuzeo u februaru 2022. godine.

 • ZADUŽENJE ZA POTREBE VODOSNABDIJEVANJA (16/11)
Vlada Brčko distrikta BiH

Vlada Brčko distrikta BiH je na 79. redovnoj sjednici usvojila Odluku o zaduženju Distrikta po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) na iznos od 6.500.000,00 EUR, za potrebe realizacije projekta „Vodosnabdijevanje Brčko“.

Projekat podrazumijeva izgradnju glavnog transportnog cjevovoda Plazulje – Potočari i pripadajućih hidrotehničkih objekata za vodosnabdijevanje grada, prigradskih naselja i gravitirajućih industrijskih zona na području Brčko distrikta BiH s izvorišta Plazulje i dijela vodovodne mreže. Riječ je o sastavnom dijelu projektnog ugovora „Zeleni gradovi 2 – Vodovod Brčko“ koji je potpisan u maju 2022. godine između Brčko distrikta BiH i EBRD-a, u sklopu programa „Zeleni gradovi“, saopšteno je iz Vlade.

 • NAJAVA POVEĆANJA PLATA U JAVNOM SEKTORU (16/11)
Brčko (Foto: Predrag Simić)

U pripremi budžeta za 2023. godinu dogovoreno je sa Vladom Brčko distrikta povećanje osnovice plate za dva odsto, uz prijedlog da se iznos za topli obrok poveća sa pet na osam KM za javni sektor, potvrdio je Srni predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić (SNSD).

On je istakao da će se intervencijama u zakonu visina neoporezivog dijela toplog obroka uvećati sa sedam na 10 KM, što će omogućiti povećanje ove prinadležnosti i u realnom sektoru.

Na ove najave reagovali su iz opozicije, tačnije političke stranke Narod i pravda (NiP), upozorivši da “svjedočimo novoj podvali gdje vladajuća garnitura Brčko distrikta BiH želi da vara državu…”.

 • POVEĆANJE PLATA NA DNEVNOM REDU SKUPŠTINE (17/11)
Pripremni sastanak u maloj sali Skupštine (Foto: Suada Malkanović)

Šefovi poslaničkih klubova u Skupštini Brčko distrikta BiH dogovorili su na pripremnom sastanku da 33. redovna sjednica bude održana u srijedu, 23. novembra u 10:00 časova.

Na dnevnom redu naći će se izmjene zakona koje se tiču plata u javnom sektoru, kao i izmjene Zakona o porezu na dohodak. Kroz ove zakone u javnom sektoru iznos toplog obroka biti će povećan sa sadašnjih neoporezivih 5 na 8 KM.

 • NAJVEĆE ULAGANJE U PUTNU INFRASTRUKTURU (17/11)
Maoča

Direktor JP Putevi Brčko Vlado Jevtić izjavio je da, nakon izgradnje zaobilaznice, ove godine bilježe najveće ulaganje u putnu infrastrukturu. Riječ je o uloženih 9 miliona KM za rekonstrukciju i sanaciju širom ove lokalne zajednice.

Navedena sredstva obuhvataju 26 kapitalnih projekata sanacije saobraćajnica te tekuće ljetno i zimsko održavanje svih putnih pravaca na području Brčko distrikta.

Pravosuđe

 • USLOVNA KAZNA ZA BULČEVIĆA (16/11)
Tokom izricanja presude (Foto: Suada Malkanović)

U krivičnom postupku koji se vodi protiv skupštinskog poslanika Damira Bulčevića zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave, Osnovni sud Brčko distrikta BiH donio je i javno objavio prvostepenu presudu kojom je optuženom utvrdio kaznu zatvora u trajanju od 30 dana te istovremeno odredio da se kazna zatvora neće izvršiti ukoliko isti u roku od jedne godine ne učini novo krivično djelo.

 • OBUSTAVLJEN DISCIPLINSKI POSTUPAK PROTIV GRČEVIĆA (17/11)
Jadranko Grčević [Foto: zurnal.info / arhiva]

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) obustavilo je disciplinski postupak protiv sada već bivšeg predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Jadranka Grčevića, te je on nekažnjen otišao u penziju.

Disciplinska komisija VSTV-a imala je rok do 25. oktobra da donese prvostepenu odluku, ali ona nikada nije saopštena. Izvori Žurnala iz pravosuđa navode da je sve smišljeno urađeno kako bi se Grčeviću dozvolilo da neokaljan ode u penziju.

Društvo

 • NASTAVAK PROBLEMA SA IZBORNIM PROCESOM (16/11)
Silvana Katalinić (Foto-ilustracija)

Opšti izbori u Brčko distriktu 2. oktobra sprovedeni su uz brojne probleme na terenu. Tačno mjesec i po dana nakon toga, još nisu isplaćene dnevnice članovima biračkih odbora, požalila se u izjavi za Plural Silvana Katalinić, osvrnuvši se na mukotrpan posao koji je morala obaviti tokom izbornog procesa.

 • OBILJEŽEN SVJETSKI DAN DIJABETESA (14/11)
Obilježavanje na Trgu mladih (Foto: Suada Malkanović)

Udruženje dijabetičara Brčko distrikta BiH obilježilo je Svjetski dan dijabetesa. Građani ove lokalne zajednice imalu su priliku besplatno izmjeriti nivo šećera u krvi, krvni pritisak, tjelesnu težinu i visinu, kao i elastičnost vena uz stručne savjete.

Kultura

 • IZLOŽBA U GRADSKOJ VIJEĆNICI (14/11)
Izložba u Gradskoj vijećnici (Foto: Suada Malkanović)

U Gradskoj vijećnici otvorena je izložba pod nazivom “Zajednička umjetnost Balkana – tradicija i savremenost” na kojoj su izložene fotografije i grafike sa IV međunarodnog omladinskog umjetničkog festivala – “Rijeka tolerancije”.

Sport

 • DORIS ŽIVKOVIĆ MEĐU 8 NAJBOLJIH U EVROPI (16/11)
Doris Živković i Vedad Mulaomerović u Turskoj

Mlada brčanska kik-bokserka Doris Živković, članica KBS Storm Gym, završila je svoj nastup u četvrtfinalu Evropskog seniorskog prvenstva porazom u tijesnoj borbi od iskusne Amalie Cymerman iz Poljske.

Prošlogodišnja evropska juniorska prvakinja i najbolja sportistkinja Brčko distrikta BiH za 2021. godinu, u svojoj prvoj seniorskoj sezoni morala se zadovoljiti plasmanom među osam najboljih na Starom kontinentu.

Te činjenice dovoljno govore o ogromnom talentu i perspektivnoj budućnosti za ovu veoma borbenu brčansku zlatnu djevojku.

Share.

Uredništvo Plural.ba: glavni urednik Adis Mujdanović, urednica vijesti Suada Malkanović, asistent urednika Samir Tukulj i urednik za kulturu Edin Osmanbašić.

Leave A Reply