Brčansko srce je udruženje koje okuplja osobe oboljele od malignih oboljenja na području Brčko distrikta BiH. Trenutno rade na jednom novom projektu pod nazivom „Od spoznaje do liječenja: Žene glavni nosioci prava na zdravlje u Bosni i Hercegovini”. Predsjednica Udruženja Ramiza Musić u intervjuu za Plural.ba govorila je detaljnije o realizaciji ovog projekta kao i o novoj vrsti pregleda koji će pomoći ženama u ranom otkrivanju karcinoma.

  • Novi projekat pod nazivom „Od spoznaje do liječenja: Žene glavni nosioci prava na zdravlje u Bosni i Hercegovini”. O čemu je tačno riječ?

Ovaj projekat implementira italijansko udruženje RE.TE u saradnji Think Pink – Zajedno smo jedno i 10 ženskih organizacija koje se bave zdravljem žena. Sveukupni cilj inicijative je omogućiti liječenje bolesti karcinoma ženskih organa u Bosni i Hercegovini gdje su učestalost ovih oboljenja i smrtnost tri puta veći u odnosu na zemlje Evrope, iako u zemlji postoje mogućnosti za liječenje.

  • U posljednje vrijeme, nažalost, sve je više žena oboljelih od karcinoma. Postoji li neka metoda za rano otkrivanje karcinoma?

Screening program za karcinom dojke je jedina metoda ranog otkrivanja bolesti, u fazi kada je uspješnost liječenja veoma velika, ali trenutno nije dostupan u Bosni i Hercegovini. Namijenjen je zdravim ženama, odnosno ženama koje nemaju simptome bolesti, a sam pregled se vrši kako bi se očuvalo zdravlje žena i karcinom otkrio na vrijeme, te u konačnici povećala stopa preživljavanja osoba oboljelih od karcinoma dojke.

  • Koja je dobna granica žena koje mogu vršiti ovu vrstu pregleda?

Screening programom se vrši snimanje dojki na mamografskom aparatu, i namijenjen je ženama određene dobne skupine, od 50 do 69 godina, prema trenutnim smjernicama, a odnosi se na žene koje su prema godinama života u rizičnoj skupini za obolijevanje od karcinoma dojke.

  • Na koji način ćete predstaviti ženama screening metod snimanja?

Naša uloga kao civilnog društva jeste između ostalog i edukovati žene i širu javnost generalno o screening programu, šta to zapravo znači i da je veoma važno da se žene odazovu na pregled i učestvuju, ukoliko je screening program za karcinom dojke pokrenut.

  • Da li će ova metoda snimanja biti dostupna u cijeloj BiH?

Mi kao Udruženje koje se bavi pitanjima ženskog zdravlja se zalažemo za uvođenje screening programa u cijeloj Bosni i Hercegovini kao jedinog načina ranog otkrivanja oboljenja, u skladu sa EU smjernicama i procedurama za provođenje programa. U Bosni i Hercegovini, sistem zdravstvene zaštite je decentraliziran, te ne postoji nacionalni screening program za karcinom dojke. Međutim, u dva kantona screening program karcinoma dojke se provodi, što je od izuzetnog značaja, te smo mi veoma zadovoljne da su isti pokrenuti, i u budućnosti mogu biti primjeri dobre prakse za pokretanje screening programa za ostale administrativne nivoe u našoj državi.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica Federalne televizije (2024-), zamjenica glavnog urednika portala Plural.ba, te potpredsjednica Fondacije za medije i aktivizam "Plural" Brčko distrikt BiH. Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply