Tužilaštvo Brčko distrikta BiH danas je zastupnicima u brčanskoj Skupštini, ali i široj javnosti predstavilo Izvještaj o radu za 2021. godinu. Glavni tužilac Zekerija Mujkanović u svome izlaganju kazao je da kvalitet rada Tužilaštva izražen kroz osuđujuće presude iznosi 96 posto, da se istrage provode brzo i efikasno te da je prosjek trajanja istraga oko četiri i po mjeseca. Istaknuo je da je zbog zloupotreba vezanih za protekle lokalne izbore 14 lica procesuirano.

Mi smo jedino tužilaštvo koje je to uradilo u BiH u proteklom periodu. Rezultati rada u borbi protiv korupcije su solidni, naravno trebaju i mogu biti bolji i nastojati ćemo da budu bolji, ali uporedivo sa rezultatima koje je postiglo Tužilaštvo BiH, odnosno Tužilaštva u RS-u i FBiH mislimo da smo mi puno iznad takvih rezultata, imajući na umu veličinu teritorije koju pokrivamo.

Dodao je da su svi teški zločini koji su počinjeni u protekloj godini rasvijetljeni te da su počinioci veoma brzo izvedeni pred sud.

Brčko distrikt je područje koje nema visoku stopu kriminaliteta. To je područje koje je bezbijedno za življenje njegovih građana i mi vjerujemo da smo svojim radom dijelom doprinijeli tome.

Kada je riječ o krivičnim djelima korupcije, u protekloj godini u osam predmeta Tužilaštvo Distrikta je procesuiralo 12 lica. Jedna od sedam optužnica koje se tiču visoke korupcije u BiH podignuta je upravo u Brčko distriktu. Riječ je o bivšem skupštinskom zastupniku Ćazimu Dačaju koji je pravosnažno osuđen na tri godine zatvora i od kojeg je oduzeta značajna imovinska korist.

Predstavnici vlasti nisu mnogo govorili o radu Tužilaštva, ali su zato kritike stigle iz opozicije. Nezavisni zastupnik Abdulah Iljazović izrazio je nezadovoljstvo procesuiranjem djela visoke korupcije, posebno kada je riječ o zloupotrebama pri dodjeli grantova, podsticaja i stranačkom zapošljavanju. Smatra da pored Dačaja, ima još niz takvih slučajeva.

Oni namjerno odugovlače sa slučajevima, kako bi slučaj kasnije izgubio na važnosti. U 60% slučajeva je došlo do nepokretanja postupaka, što znači da ima mnogo prijava za koje nisu pronađeni adekvatni dokazi. Tužilaštvo na neki način ne želi da dopre do prave istine.

Aludirajući na činjenicu da se na poziciji glavnog tužioca nalazi od 2007. godine, Iljazović je Mujkanovića pitao hoće li podnijeti ostavku, na šta je dobio odgovor da se to neće desiti.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica Federalne televizije (2024-), zamjenica glavnog urednika portala Plural.ba, te potpredsjednica Fondacije za medije i aktivizam "Plural" Brčko distrikt BiH. Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply