Piše: Admir Kadrić

Razvoj i jačanje održivog turizma u BiH, projekat koji podržava Evropska unija i Vlada Njemačke, te u tom smislu uloga medija, bila je tema radionice upriličene u Konjicu.

Tom prilikom istaknuti su i prioriteti za dobijanje takozvanog zelenog certifikata, odnosno ulaska na listu svjetskih turističkih destinacija. Cjelokupna zajednica, a naročito mediji moraju raditi na opštoj edukaciji javnosti, o tome šta znači uopšte održivi turizam.

Nije to samo očuvanje prirode odnosno okoliša. Tu je i uključivanje cjelokupne zajednice kroz razne vidove socijalnih aspekata ali i kulturne baštine počev od one materijalne pa preko recimo gastro ponude jednog kraja, odnosno do takozvane nematerijalne baštine.

Mirna Mekić, IMPLEMENTATOR PROJEKTA NJEMAČKOG GIZ-a

Važno je znati, istaknuto je na radionici da nekoliko naših turističkih destinacija, odnosno gradova, zahvaljujući ovom projektu, već godinu-dvije, pravi iskorake ka održivom turizmu odnosno dobijanju zelenog certifikata. U projektu su Bosanska Krupa, Šamac, Prijedor, Skakavac-Sarajevo, Žepče, Zavidovići, Mostar, Konjic i Trebinje, koje je nešto ranije od drugih sredina krenulo u ispunjavanje 87 uslova za dobijanje zelenog certifikata.

Inače navedene destinacije  će narednog mjeseca biti predstavljene na svjetskom festivalu turizma u Estoniji i to kao destinacije koje imaju šansu da uđu među stotinu najboljih destinacija u svijetu za 2023. godinu.

Mirna Mekić, IMPLEMENTATOR PROJEKTA NJEMAČKOG GIZ-a

Među onima koji su predstavnicima medija pokušavali prvenstveno približiti pojam održivog turizma bio je i savjetnik za turizam Njemačkog „GIZ-a“ u Bosni i Hercegovini Ermin Smajlović koji je naglasio da je pojam održivog turizma ustvari jedan veoma zahtjevan sistem.

Održivi turizam nikako nije pojedinačno djelovanje bilo koga u zajednici, već je ključ svega uvesti u sistem što više aktera. To se prije svega odnosi na čelne ljude i institucije  svake lokalne zajednice, potom nevladin sektor, a onda i sama preduzeća, odnosno pojedinci koji ostvaruju ekonomsku dobit po osnovu održivog turizma.

ERMIN SMAJLOVIĆ, SAVJETNIK ZA TURIZAM NJEMAČKOG GIZ-A U BIH

Vrlo zanimljiv istup kao uvodničar na radionici je imao BH ekspert za turizam inače Holanđanin koji već više decenija boravi u našoj zemlji Ćiri Žubert, koji je pored ostalog naglasio da se cijela priča oko održivog turizma zahvaljujući sredstvima Evropske Unije i Vlade Njemačke, posredstvom GIZ-a kao implementatora, u Bosni i Hercegovini „zahuktaje“ još prije dvije godine.

Svima je jasno da je Slovenija, kad je održivi turizam u pitanju i zeleni gradovi odnosno svjetski turistički certifikati ispred svih u Evropskoj uniji. Što se BIH tiče mi u suštini nezaostajemo u ovom segmentu iza zemalja u regionu, što je u svakom slučaju za pohvalu.

ĆIRI ŽUBERT, BH EKSPERT ZA TURIZAM

On je podsjetio da je uslov za ulazak u svjetsku elitu turističkih destinacija, kroz održivi turizam ispunjenje 87 uslova na putu do takozvanih zelenih gradova.

U ovom momentu najdalje je otišlo Trebinje koje je praktično u drugom krugu ispunjavanja ovih uslova jer je stigao do onog pod brojem trideset.

Istakao je Žubert, uz iskazano uvjerenje da će i druge, u tekstu pominjane destinacije, najkasnije za dvije godine zavrijediti svjteski epitet zelenih gradova, odnosno održivih turističkih destinacija, što je putokaz za sve veći broj gradova sa ovim karakteristikama u našoj zemlji.

Svakako da u cijelom projektu posebnu ulogu imaju mediji.

Novinari iz cijele BiH ovdje imaju naročito bitan zadatak, a on je da kroz informacije o pomenutoj temi, odnosno širenjem pozitivnih turističkih priča edukuju javnost, te izvrše pritisak na lokalne vlasti, kako bi čim prije, ispunjavanjem kriterija, svoje sredine doveli do održivog turizma, u čemu su Evropska unija i Vlada Njemačke, pa i mi kao implementatori, spremni pružiti nesebičnu podršku.

Mirna Mekić, IMPLEMENTATOR PROJEKTA NJEMAČKOG GIZ-a
Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply