Odlične reakcije brčanske publike nisu izostale ni pete večeri Internacionalnih teatarskih susreta, kada su nam se predstavili glumci Dženana Džanić, Darja Rizova i Saša Handžić, predstavom “Neće biti smak svijeta” po  tekstu Adnana Lugonića, u režiji Nine Nikolikj, koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra BiH, Makedonskog narodnog teatra i Peripetija Production.

Pitali smo Brčanke i Brčake šta misle o ovoj i ostalim predstavama koje su gledali. Evo šta su nam kazali.

Anketa

Više od sedam godina pratim brčanski festival i svake godine nešto novo vidim. Moto ovogodišnjih susreta “Bolest društva” u potpunosti se slaže s dosadašnjim repertoarskim predstavama, a možda ponajviše predstavom “Pokojnik” u izvedbi Crnogorskog pozorišta, gdje je svaki lik imao neku svoju priču, lošu, osim onoga bez kojeg ti svi ne bi bili to što jesu da nije bilo baš njega. Nažalost, ta ista pozitivna osoba biva protjerana u vrtlogu zla i rđavih ljudi. Posebno me taj progon podsjetio na naš društveni sistem s kojim se mladi indirektno protjeruju iz dana u dan sve više i više. Također dojmila me se predstava “Neće biti smak svijeta” mladog autora Adnana Lugonića, kao i grupa mladih glumica i glumaca koji su nam prikazali jednu univerzalnu priču o nama i društvu u kojem živimo.

Sinoćnja predstava je bila odlična, mislim da je ovo jedan sasvim novi koncept za razliku od prethodnih predstava, gdje je više emocija i gdje je publika imala više komunikacije, uslovno rečeno sa glumcima.  Izbor predstava ove godine je jako dobar, prvi put sam u pozorištu tako da ne mogu da kompariram sa prethodnim godinama, ali meni lično kao nekome ko prvi put posjećuje ove susrete ovo sve izgleda super organizovano i mislim da je izbor predstava jako dobar.

Predstava je bila odlična, jedna od boljih ove godine. Zaista me je SARTR oduševio, svaki puta mi se svide, ali ovogodišnja je čini mi se izdominirala. Sve ove prethodne večeri svaku predstavu sam doživjela na neki poseban način, neke su mi se svidjele malo više, neke malo manje, ali ni jedna nije bila loša.

Veoma emotivno sam doživjela predstavu “Neće biti smak svijeta” jer sam u obitelji imala sličnu situaciju, baka mi je bila dementna osoba i to je bilo jako teško za podnijeti. Volite tu osobu a ona vas drugi dan ne prepoznaje i to je veoma teško. S druge strane razumijem i djecu, one su u ovoj predstavi proživjele velike traume. Mislim da kraj predstave daje neki tračak nade da ipak ova obitelj može promijeniti sve, te da će u skorijem vremenu biti sretni.

S obzirom na to da sam protekle četiri godine pratila svaku predstavu odigranu na ovom festivalu smatram da je ovogodišnji pun pogodak. Promjena koncepta je unijela neku novu svježinu i ljudi su se uželjeli nečega drugačijeg, što im je donijelo ovogodišnje izdanje festivala. Svaka od dosad odigranih pet predstava bila je posebna i drugačija i mogu da kažem da su mi se sve dopale, svaka na svoj način.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica Federalne televizije (2024-), zamjenica glavnog urednika portala Plural.ba, te potpredsjednica Fondacije za medije i aktivizam "Plural" Brčko distrikt BiH. Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply