Izjave za medije i kadrovi (snimatelj i montažer: Samir Tukulj)

U Brčko distriktu je počela izgradnja prve slobodne ekonomske zone. Iza investicije vrijedne više od 250 miliona KM stoji međunarodna grupacija STUDEN Holding. Kamen-temeljac je položen na lokaciji bivše američke baze McGovern, a događaju su prisustvovali predstavnici lokalne vlasti i međunarodne zajednice u BiH.

STUDEN Holding, osnovan 1992. godine sa sjedištem u Austriji, ima međunarodni portfolio agrobiznisa koji pokriva preradu, trgovinu i distribuciju poljoprivrednih proizvoda, kao što su šećer, jestiva ulja, uljarice i žitarice. Broji preko 850 zaposlenih u više od 10 zemalja širom jugoistočne Europe i na Bliskom istoku, a Brčacima je poznat kroz nekoliko udruženih lokalnih kompanija koje čine ovu međunarodnu grupaciju. Najavljuju otvaranje 1.000 novih radnih mjesta.

U prvoj fazi radit ćemo na prehrambenoj industriji, različite stvari koje su vezane za naš sadašnji biznis. Radit će se isto proizvodi iz drvne industrije, oprema za zdravstvenu zaštitu, farmaceutika. Industrija koja je dosta čista, ekološki adekvatna za ovu lokaciju.

Ilija Studen, PREDSJEDNIK UPRAVE STUDEN&CO HOLDING

Planirano otvaranje najesen

Investitor planira otvaranje ove velike poslovne zone već najesen, a ciljano tržište je Evropska unija. Konkretnije aktivnosti na ovom projektu čekaju se od 2021. godine, kada je potpisan ugovor na osnovu specijalne pogodbe sa lokalnom zajednicom.

Ovo definitivno sada stvara novu paradigmu jednog uspješnog razvoja, jednog naprednog grada i zajednice koja će biti u mogućnosti da stvori dobre pretpostavke svojim građanima za kvalitetan život na ovim prostorima.

Esed Kadrić, GRADONAČELNIK BRČKO DISTRIKTA BiH (SDA)

Poziv drugim investitorima da na tragu ove investicije dođu u Brčko i pokušaju da realizuju svoje poslovne ideje. Naravno, u saradnji sa lokalnom administracijom. To je za nas jedna dobra preporuka.

Siniša Milić, PREDSJEDNIK SKUPŠTINE BRČKO DISTRIKTA BiH (SNSD)

Omogućiti povratak jednog dijela naših ljudi koji su već napustili ove krajeve, jer se prema najavama, poslovi i plaće koje će biti ovdje bi trebale biti motivirajući čimbenik za povratak ljudi.

Anto Domić, DOGRADONAČELNIK BRČKO DISTRIKTA BiH (HDZBiH)

Polaganju kamen-temeljca prisustvovao je prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko distrikt Jonathan Mennuti, te ambasadorica Republike Austrije u BiH Ulrike Hartmann.

Prilog za FTV
Share.

Leave A Reply