Samo nekoliko dana nakon objave prvostepene presude za pokušaj ubistva i neovlašteno držanje oružja prije dvije godine u brčanskom naselju Prutače, kojom je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam i po godina, Osman Husejnović (34) je ponovio krivično djelo.

U noći sa subote na nedjelju, 04.06.2023. godine, Husejnović je hicem iz pištolja ranio suprugu R. Š. (30) u naselju Prutače. Nakon pregleda u JZU Brčko, ona je zbog težine povreda upućena u UKC Tuzla i životno je ugrožena, dok je Husejnović uhapšen i upućen na izdržavanje kazne zatvora od jedanaest mjeseci na koju je, zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, pravosnažno osuđen krajem prošle godine.

Husejnović je osumnjičen da je juče, 04. juna, oko 02,00 sata, u naselju Prutače, ispred stana gdje se skrivao izbjegavajući izdržavanje kazne zatvora, nakon verbalne rasprave sa svojom vjenčanom suprugom R. Š., iz pištolja kojeg je nelegalno posjedovao, pucao na nju u namjeri da je liši života. Sumnja se da je Husejnović, uperivši pištolj prema gornjem dijelu tijela oštećene, iz neposredne blizine ispalio jedan hitac koji je R. Š.  pogodio u predjelu glave nanijevši joj teške tjelesne povrede opasne po život.

TUŽILAŠTVO BRČKO DISTRIKTA BIH, SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

Pušten iz pritvora

Osnovni sud Distrikta, nepravosnažnom presudom dostavljenoj medijima 01.06.2023. godine, osudio je Husejnovića da je 10.03.2021. godine hicima iz pištolja, kojeg je nelegalno posjedovao, pokušao ubiti N. A., nanijevši mu teške tjelesne povrede opasne po život. Pokušaju ubistva prethodila je kraća rasprava između njih dvojice kojom su nastavili međusobni konflikt ranije započet u Brčkom.

Husejnovića, koji je već osuđivan za imovinska i krivična djela s elementima nasilja, ubrzo je uhapsila brčanska Policija i odmah ga predala Tužilaštvu, koje je zbog opasnosti od bjekstva predložilo Sudu da mu odredi pritvor, u kojem je bio do 11.06.2021. godine. S obzirom na sve navedene činjenice i okolnosti, mnogi se pitaju zašto je tada pušten na slobodu?

Njemu je pritvor bio određen i produžen zbog opasnosti od bjekstva. Taj posebni zakonski osnov nije dalje postojao jer se uredno odazivao na pozive, pa iz tog razloga Tužilaštvo nije predlagalo daljnje produženje ove mjere.

tužilaštvo brčko distrikta bih za plural
Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply