Prilog za BDC TV

Prosjačenje predstavlja dugogodišnji problem na području Brčko distrikta BiH, a u posljednje vrijeme vidljivo je povećan broj osoba koje na ulicama grada i okolnih mjesta čine ovu prekršajnu radnju. Iz Policije ističu da je u porastu broj izdatih prekršajnih zahtjeva i naloga koji su podneseni Sudu Distrikta.

U 2022. godini od strane Policije, Osnovnom sudu je podneseno ukupno 637 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv isto toliko lica koja su se bavila prosjačenjem, što je za 45 zahtjeva više u odnosu na 2021. godinu.

DŽEVIDA HUKIČEVIĆ, PORTPAROL POLICIJE BRČKO DISTRIKTA BIH

Problem prosjačenja najviše je izražen u užem gradskom području, a činitelji ovih prekršajnih radnji su uglavnom povratnici. U posljednje vrijeme na području ove lokalne zajednice pojavljuju se i osobe iz susjednih država koje se bave prosjačenjem, koje na područje Distrikta dolaze uglavnom vikendom kada određene institucije ne rade.

Tokom prošle godine Policija je otvorila tri predmeta zbog sumnje za izvršeno krivično djelo trgovine ljudima. U jednom predmetu je identifikovano šestoro djece koji su bili žrtve i smješteni su u Sigurnu kuću, dok je protiv dva lica Tužilaštvu Distrikta podnesen izvještaj zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo trgovina ljudima.

Zakon o javnom redu i miru Brčko distrikta za prosjačenje predviđa kazne od 100 do 500 KM, dok se za navođenje na prosjačenje kazne kreću od 500 do 1.000 KM. Iz Policije još jednom apeluju na građane da ne daju novac ukoliko dođu u susret sa osobama koje prosjače, te da takvu radnju odmah prijave Policiji, jer novac koji dajemo tim osobama ili djeci u velikom broju slučajeva ne ide direktno njima nego osobama koje ih radno iskorištavaju i vrše trgovinu ljudima.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica Federalne televizije (2024-), zamjenica glavnog urednika portala Plural.ba, te potpredsjednica Fondacije za medije i aktivizam "Plural" Brčko distrikt BiH. Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply