Snimatelj i montažer: Samir Tukulj

Internacionalni teatarski susreti Brčko distrikta BiH počeli su 20. oktobra, a ugostit će glumce iz ukupno šest država. Riječ je o 39. izdanju jednog od najprestižnijih regionalnih pozorišnih festivala, koji je ove godine promijenio naziv i koncept. Donosimo pregled prvih pet dana praznika teatra u Brčkom.

„Bolest društva“ – moto je ovogodišnjih pozorišnih susreta u Brčkom koji, nakon uspostavljanja 1974. godine, po prvi put nose naziv Internacionalni teatarski susreti.

Svako od nas individualno posjeduje određene kapacitete, ali niko ne priznaje svoje realno stanje, mjeru svog kapaciteta. Svi mislimo da smo malo više nego što jesmo. Iz potrebe da smo više nego što jesmo, mi smo prestali komunicirati, prestali smo da se slušamo, ne vodimo dijalog, živimo u monologu, svako samo sebe sluša. I to je bolest. Iz toga se teško može izaći.

VLADO KEROŠEVIĆ, SELEKTOR FESTIVALA

Predstave po djelima velikih autora

Internacionalizacija festivala donijela je mogućnost igranja predstava po dramskom tekstu autora van našeg govornog područja. Tako je prvi večeri odigrana predstava „Škrtac“ po tekstu francuskog komediografa Molijera iz 17. stoljeća.

Pojam ljudske škrtosti danas kad živimo u sve polariziranijem svijetu itekako dolazi do izražaja i zapravo je aktualniji nego ikad prije.

DAMIR POLJIČAK, GLUMAC SATIRIČNOG KAZALIŠTA KEREMPUH 

Uvijek služimo nekome. U ovim današnjim vremenima to je vrlo jasno, da smo sluge politici, bankama, medicinskim ustanovama i tako.

LUKA PETRUŠIĆ, GLUMAC SATIRIČNOG KAZALIŠTA KEREMPUH

Predstava „Pokojnik“ rađena po testamentalnom djelu Branislava Nušića iz 1937. godine, u crnogorskoj koprodukciji, bavila se veoma aktuelnim problemom sprege između vlasti i kriminala.

Predstava govori o tome da ako vam padne na pamet da se suprotstavite vlasti i kriminalu, da je gotovo i da ste uništeni. To je i smešno i strašno.

EGON SAVIN, REŽISER 

Anketa

Nešto što je svakodnevnica, što je bilo prije 100 ili 200 godina, ponavlja se i u današnje vrijeme.

Predivno. Dobri glumci, sve dobro.

Za razliku od prve večeri, puno više moja očekivanja ispunilo.

Promjene i u narednim godinama

U okviru Takmičarskog programa ove godine su svi u jednoj konkurenciji za dodjelu nagrada, za razliku od prethodnih izdanja kada je postojala posebna konkurencija za bh. pozorišta i autore, nema više ni žirija publike. Brčanski teatarski festival planira uvoditi promjene i u narednim godinama.

Mi ove godine nismo uspjeli, ali nadamo se da ćemo u narednom periodu uspjeti da dovedemo i kazališta koja na tekstu na kojem je pisana drama izvode drame. Tu govorim o Molijeru, Čehovu, Šekspiru. Zašto ne?

JAKOV AMIDŽIĆ, DIREKTOR FESTIVALA

Pored pozorišta iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, na festivalu su ove godine po prvi put nastupili i glumci iz Slovenije i Sjeverne Makedonije u koprodukciji sa teatrima iz naše zemlje. 

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba iz Brčkog (2022-) i saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply