Na današnjoj press konferenciji predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Dragan Tomaš predstavio je šestomjesečni izvještaj o radu ove institucije. Prema njegovim riječima, zaostali predmeti u odnosu na period od 31.12.2021. do 31.12.2022. godine smanjeni su za 1.598 predmeta. Priliv je veći nego u prošlom polugodištu, ali bez obzira na to predmeti se uspješno rješavaju.

U odnosu na šest mjeseci prošle godine riješeno je više od 1.061 predmet, a to u procentima iznosi 72,10 % realizacije u ovom polugodištu.

DRAGAN TOMAŠ, PREDSJEDNIK OSNOVNOG SUDA BRČKO DISTRIKTA BIH

Iz Osnovnog suda ističu da bi rezultati bili mnogo bolji da nije bio štrajk zaposlenih koji je trajao preko mjesec dana. U tom periodu odgođeno je 635 zakazanih ročišta.

Nažalost to će se odraziti na rezultate u narednom periodu, jer su nam se ti predmeti nagomilali, a koji sad idu u realizaciju. Bez obzira na te probleme mi smo zadovoljni ovim tempom i trudit ćemo se da u narednom periodu to pojačamo.

DRAGAN TOMAŠ, PREDSJEDNIK OSNOVNOG SUDA BRČKO DISTRIKTA BIH

Veliki problem ovoj instituciji predstavlja dužina trajanja suđenja, ali kako kažu, u narednom periodu radit će na tome da se period sudskih procesa skrati.

Procijenili smo da je taj period relativno dug i imamo obavezu suđenja u razumnom roku, tako da ćemo se u skladu s tim bazirati na te aktivnosti.

DRAGAN TOMAŠ, PREDSJEDNIK OSNOVNOG SUDA BRČKO DISTRIKTA BIH

Osnovni sud Distrikta nedavno je ušao u pilot projekat koji organizuje Evropska komisija za efikasnost pravosuđa, čiji je glavni cilj brže rješavanje predmeta i jačanje povjerenja građana u pravosudne institucije.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica FTV iz Brčkog (2024-) i urednica portala Plural.ba (2022-). Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply