Kada pogledamo modernu muzičku scenu, prva stvar koja nam padne na pamet jeste elektronska, pop i hip-hop muzika. Ali, to nije slučaj danas s obzirom da se sve više umjetnika vraća starom retro zvuku tako što ga kombinira sa modernim stilovima i tehnikama moderne muzičke umjetnosti.

Zvuk 80-ih je futurističan, melanholičan, ali i nostalgičan, što ga čini jednim od najslušanijih žanrova koji su ikad nastali.

Ovakav zvuk danas čujemo u velikom broju pjesama, gdje umjetnici ubacuju određene elemente iz tog perioda u moderni zvuk današnje muzike i sve nove elektronike koja pruža što lakše ostvarenje ovog cilja.

Jedni od najvećih artista današnjice koji su ostvarili ogroman uspjeh u ovom stilu su The Weeknd, Dua Lipa, Calvin Harris, Purple Disco Machine i mnogi drugi. Mnoge pjesme iz njihovih diskografija su se pronašli među prvim mjestima na Billboardovoj listi top svjetskih hitova i većina njih prelazi preko milijarde streamova, što nam daje uvid da je ovo novi moderan zvuk na današnjoj muzičkoj sceni.

Isto tako, pored svjetske muzičke scene, i scena na Balkanu je inkorporirala ovaj trend u svoje pjesme, koje su takođe postigle ogroman uspjeh na našim prostorima.

Očekivano je da muzička scena evoluira i da se stvaraju i prate novi muzički trendovi, a danas sve česće ovaj future-retro zvuk čujemo na radiju i slušat ćemo ga još duži period, ali to ne znači da se neće mijenjati.

Danas je ovaj retro stil preuzeo ne samo muziku, tako i filmove, fashion i lifestyle, i čini nam se da se svijet polako vraća na taj stari trend za kojim su svi ludili.

Share.

Berin Arnautović je saradnik portala Plural.ba (2022-). Višegodišnje iskustvo rada u muzičkoj industriji: producent, kompozitor, voice-over artist, narator.

Leave A Reply