Sindikat Brčko distrikta je sa posljednje održane sjednice uputio pet zahtjeva prema Vladi i Skupštini, a koji se odnose na to da se plate zaposlenih u javnom i realnom sektoru povećaju za 10 odsto, da se naknada za prevoz uvrsti kao dodatak na platu, da se minuli rad poveća sa 0,3 na 0,5 odsto, da se topli obrok poveća na osam KM i da se plata u vrijeme bolovanja za teške bolesnike isplaćuje u punom iznosu, javlja Srna.

U pripremi budžeta za 2023. godinu dogovoreno je sa Vladom Brčko distrikta povećanje osnovice plate za dva odsto, uz prijedlog da se iznos za topli obrok poveća sa pet na osam KM za javni sektor, potvrdio je Srni predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić (SNSD).

On je istakao da će se intervencijama u zakonu visina neoporezivog dijela toplog obroka uvećati sa sedam na 10 KM, što će omogućiti povećanje ove prinadležnosti i u realnom sektoru.

Zbog pogoršanja ukupne ekonomske situacije u BiH i u regionu postoji potreba za intervencijama Vlade prema građanima. Uzeli smo u obzir i zahtjeve Sindikata, ali i mogućnosti budžeta Brčko distrikta.

Dodaje da je Sindikat sagovornik i Vlade i Skupštine, ali da je u organizacionom smislu potrebno formirati posebno vladino odjeljenje ili pododjeljenje koje će se baviti radom i radnim odnosima.

U nadležnosti tog odjeljenja ili pododjeljenja biće određivanje reprezentativnosti Sindikata, te pokretanje procedure za dijalog sa Sindikatom s ciljem dogovora oko pitanja koja nisu definisana zakonom, odnosno potpisivanja opšteg kolektivnog ugovora.

NiP: Nova podvala vladajućih

Na ove najave reagovali su iz opozicije, tačnije političke stranke Narod i pravda (NiP), upozorivši da “svjedočimo novoj podvali gdje vladajuća garnitura Brčko distrikta BiH želi da vara državu jer povećavaju platu za 2% a topli obrok sa 5KM na 8KM, što je varanje države jer mnogo više povećavaju iznos toplog obroka koji je na maksimumu neoporezivog a plate koje se oporezuju povećavaju za samo 2% tako da imamo situaciju da država vara državu ili Brčko distrikt BiH vara državu”.

Naglašavaju da plate treba povećati svima, jer narod teško živi, na rubu egzistencije, da se posebnim programima mora pomoći radnicima u realnom, ali i javnom sektoru, te da povećanje plata i toplih obroka u oba sektora treba da bude stvarno i u interesu radnika, a ne samo kozmetičko.

Rastom cijena namirnica i roba u iznosu od cca 22% kao i rastom inflacije smatramo da povećanje plata i u realnom a i u javnom sektoru treba da bude minimalno 25% kako bi bili ublaženi finansijski udari na budžete građana Brčko distrikta BiH.

U NiP-u ne žele pristati na, kako je nazivaju, kozmetičku brigu o radnicima jer, navode, znaju da su zaključkom Skupštine topli obroci prvobitno smanjeni svima i ograničeni na iznos toplog obroka u visini od 5 KM.

Sada ti isti „dušebrižnici“ topli obrok ponovno povećavaju na iznos od 8KM, što djeluje kao igranje sa uposlenima u javnoj upravi mada visinu ovakvog toplog obroka većina uposlenika javnog sektora može samo da sanja osim onih koji imaju ogromne tople obroke radi zloupotrebe i zaobilaženja zakona.

NiP zahtijeva od brčanskih vlasti istinsku brigu o radnicima kako u realnom, tako i u javnom sektoru, a ne samo, kako to opisuju – „mazanje očiju radnika“.

Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply