U Brčkom je potpisan Memorandum o poslovno-tehničkoj saradnji između Luke Brčko i Luke Konstanca, koja je najveća riječno-morska luka Rumunije i najvažniji izlaz Evropske unije na Crno more, te predstavlja čvorište za centralnu i istočnu Evropu. Ova saradnja bi trebala donijeti brojne benefite za cijelu regiju.

Luka Konstanca u Rumuniji ima odličnu intermodalnu povezanost koja se sastoji od drumskog, željezničkog i transporta baržama. Od najveće važnosti je veza preko kanala Dunav – Crno more koji omogućava pristup riječnom saobraćaju ka i iz zemalja centralne Evrope bez izlaza na more. Zato im je veoma bitna saradnja sa Lukom Brčko – jedinom međunarodnom riječnom lukom u Bosni i Hercegovini.

Razmijenit ćemo naše iskustvo u smislu potraživanja fondova EU za projekte. Razvijat ćemo o projektnoj infrastrukturi.

George-Gabriel Vișan, KOMERCIJALNI DIREKTOR LUKE KONSTANCA

Luka Brčko je trenutno u fazi revitalizacije sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj. Slijedom tih događanja, kada povećamo naše kapacitete, nabavimo novu lučku opremu i obnovimo infrastrukturu, mislim da je logično da imamo jednu konekciju i dobru suradnju sa jednom ovako važnom lukom.

Perica Josić, DIREKTOR LUKE BRČKO

Rumunija među najvažnijim partnerima

Godišnja trgovinska razmjena Bosne i Hercegovine sa Rumunijom iznosi oko 200 miliona eura, što ovu zemlju svrstava među naših 10 najvažnijih ekonomskih partnera.

Potpisivanje ovog Memoranduma je važan trenutak ne samo za ove dvije luke, nego i za samu regiju jer time pozivamo i ostale kompanije da se uključe u riječni transport.

Anton Pacuretu, AMBASADOR RUMUNIJE U BiH

Brčko bilježi skromne rezultate. Osnovni problem jeste plovnost rijeke Save, koja je plovna šest mjeseci godišnje, tako da je to nešto što treba da bude zadatak i EU, ali i naših prijatelja iz Rumunije, da plovnost bude tokom cijele godine.

Zijad Nišić, GRADONAČELNIK BRČKO DISTRIKTA (SBiH)

Kroz Luku Konstanca godišnje se pretovari oko 70 miliona tona robe, dok Luka Brčko mjesečno bilježi oko 20.000 tona, a uglavnom se radi o žitaricama, uglju i željezu.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba iz Brčkog (2022-) i saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply