Foto-ilustracija

Udruženje poljoprivrednika Brčko distrikta BiH oglasilo se saopštenjem za javnost u kojem iznose nezadovoljstvo radom Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu protekle dvije godine. Šef ovog resora u brčanskoj Vladi je Milenko Ninković (SNSD), za kojeg kažu da nije kompetentan.

Jedan je to od zaključaka sastanka većeg broja poljoprivrednika koji je održan 16.02. Poljoprivrednici traže da se na ovu poziciju postavi stručna osoba koja se razumije u tematiku i problematiku poljoprivredne proizvodnje.

www.vlada.bdcentral.net

Dalje traže i odgađanje Odluke o preregistraciji gazdinstava u Distriktu do daljnjeg; podizanje limita u ostvarivanju podsticaja za pravna lica od 200.000 KM, za fizička lica u sistemu PDV-a 100.000 KM i fizička lica 50.000 KM; ukidanje računa za sjemensku soju; objašnjenje o prisustvu ambrozije u zasijanim kulturama; uvođenje regresiranog dizel goriva za poljoprivrednike; isplatu kapitalnih investicija; brisanje stavke za lica sa biroa koja primaju podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji.

Najradikalnije mjere za očuvanje poljoprivrede

U oštrim kritikama koje su iznijeli, zaključuju da Ninković sistemski uništava poljoprivredu na području ove lokalne zajednice, te da direktno sa gradonačelnikom (Esed Kadrić, SDA) i nekim članovima Vlade, ne navodeći kojim, radi na gašenju poljoprivrede i odlasku ljudi sa ovih terena.

Dat ćemo sve od sebe da se organiziramo i primijenimo najradikalnije mjere da sačuvamo poljoprivredu i ne dozvolimo da nam djeca odlaze sa ovako lijepih terena.

udruženje poljoprivrednika brčko distrikta bih

Predlažu da Vlada raspusti Odjel za poljoprivredu i poljoprivednike pripoji ministarstvu RS-a ili Federacije BiH, jer im ionako, kako ističu, taj resor umjesto savjetovanja i pomaganja, služi kao knjigovodstveni biro.

1
2
Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply