Izjave

Na današnjem prijepodnevnom nastavku 33. redovnog zasjedanja Skupština Brčko distrikta BiH usvojila je zaključak u vezi sa formiranjem hospisa u ovoj lokalnoj zajednici. Na inicijativu opozicionog zastupnika Halila Ljuce, dogovoreno je da Komisija za budžet predloži kao svoj amandman da se u budžetu za 2023. godinu obezbijedi 100 hiljada KM za potrebe hospisa.

Došli smo do jednog prelaznog rješenja i drago mi je da su Skupština i uvažene kolegice i kolege razumjele ovaj problem, koji je svakim danom sve veći kako sam to u svojim diskusijama i govorio. Samo u zadnjih mjesec dana u našoj lokalnoj zajednici karcinom je dijagnosticiran kod 7 pacijenata.

HALIL LJUCA, ZASTUPNIK U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA BIH (SBB)

Sve veća potreba

Palijativnom njegom se bolesnicima suočenim sa smrtonosnom bolešću i njihovim porodicama unapređuje kvalitet života, a potreba za takvom vrstom njege u Brčko distriktu nažalost svakim danom sve je veća.

Vjerujemo da će ova odluka u konačnici biti usvojena i da će Odjeljenje u 2023. godini moći realizovati privremeno rješenje. U međuvremenu i dalje ostaje obaveza JZU, koja se jasno iskazala u svojim dopisima, da po završetku zgrade iza Doma zdravlja za potrebe zdravstva, kada im se oslobode kapaciteti, u zgradi Bolnice formiraju Odjeljenje hospisa sa neophodnim kadrom i opremom.

SEAD ŠADIĆ, ŠEF ODJELJENJA ZA ZDRAVSTVO VLADE BRČKO DISTRIKTA BiH (sda)

Ukoliko svi radovi budu tekli planiranom dinamikom, očekuje se da prva palijativna zdravstvena ustanova na području Distrikta počne sa radom tek 2024. godine.

Share.

Leave A Reply