Brčko će ove godine biti svojevrsna prestonica mladih regiona. U pitanju su Susreti mladih Brčko distrikta BiH 2022 koji će pored domaćih učesnika okupiti i desetine predstavnika krovnih tijela mladih iz Albanije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnji Susreti mladih u Brčkom biće obilježeni nizom događaja, od kojih se prvi održava već ovog četvrtka.

Youth quiz

Radi se o “Youth quiz-u “, popularnoj formi kviza znanja u opuštenoj atmosferi. Biće održan u četvrtak u Balkan pub-u s početkom u 21h. Obezbijeđene su vrijedne i zanimljive nagrade a link za prijavu možete pronaći OVDJE.

Cilj je, kažu organizatori, “pobjeći” od ustaljene “uštogljene” forme najave projekta kroz ulične akcije koje za rezultat imaju samo mnogo bačenog promotivnog materijala u otpad, i umjesto toga upoznati mlade sa cijelim projektom, sa krovnom organizacijom mladih Brčkog, Zakonom o mladima, i sl. u opuštenoj, drugarskoj atmosferi.

Youth kviz je forma kviza koja je posljednjih godina stekla veliki broj učesnika i ozbiljnih takmičara u našem gradu. Cilj aktivnosti je promocija znanja, ali i druženja uz opušten prijateljski razgovor. Vjerujemo da je ovo najbolji način da otvorimo Susrete mladih po mjeri mladih i predstavimo cijeli projekat. Kroz pitanja na kvizu planiramo upoznati mlade sa krovnom organizacijom mladih, Zakonom o mladima, važnim datumima vezanim za mlade i mnogim drugim stvarima koje treba da znaju.

HARUN ŠABANOVIĆ, PREDSJEDAVAJUĆI VIJEĆA/SAVJETA MLADIH BRČKO DISTRIKTA BiH

Ovo je, ipak, samo jedan u nizu događaja koji će se održati u sklopu drugih po redu Susreta u Brčkom.

Ciljevi projekta

Cilj je jačanje međusobne saradnje, poboljšanje pozicije mladih u Brčkom, ali i slanje poruke mira iz grada na Savi.

Susreti mladih podržani su kroz Bosnia and Herzegovina Resilience Initative (BHRI) projekat kojeg implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a koji je finansiran od strane Austrijske razvojne saradnje.

Susreti mladih trajaće pet mjeseci kroz niz različitih događaja, a provode se i u saradnji sa vlastima – Vladom i Skupštinom Brčko distrikta BiH. Takođe, lokalnim privrednicima biće data mogućnost da sponzorstvom podrže ovaj važan projekat.

Strategija za mlade

Iz Savjeta mladih se nadaju da će u saradnji sa krovnim organizacijama mladih iz regiona kvalitetnije artikulisati svoje zahtjeve lokalnoj zajednici, ali i zagovarati usvajanje i implementaciju Strategije za mlade čija bi radna verzija uskoro trebala biti završena.

U okviru manifestacije imaćemo radne sastanke sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti, gdje ćemo razgovarati o raznim aspektima unapređenja položaja mladih. U Brčkom nedostaju razni sadržaji kao što je pozorište, kino, zatvoreni bazeni i sl. Nemamo studetski (školski) dom, gradsku čitaonicu, imamo zastarjele studijske programe i sve to su neke od stvari koje želimo ukazati vlastima i smatramo da se to može i mora jednostavno riješiti. Naš grad takođe treba moderan biznis hub, koji će okupiti mlade IT stručnjake i biti baza za obuku novih mladih programera, dizajnera i sl. Sve su to stvari koje bi umnogome zaustavile odlazak mladih iz Brčkog.

Eho mira

U okviru manifestacije biće održan simboličan performans “Eho mira” u kome će mladi iz Brčkog i regije pozvati na mir.

Centralni događaj koji će biti krajem svibnja otvorićemo uz performans ”Eho mira”  gdje će krovne organizacije mladih dati simboličan odgovor na cjelokupnu političku situaciju u regionu. Želimo da pošaljemo sliku da su mladi ujedinjeni i da šalju poruku mira upravo iz Brčkog, koje se poslednjih mjeseci često pominje u kontekstu nestabilnog područja, da razuvjerimo zloslutne glasove.

MATEA BRKIĆ, ČLANICA PREDSJEDNIŠTVA VIJEĆA/SAVJETA MLADIH BRČKO DISTRIKTA BiH

Iz Vijeća/Savjeta mladih Brčko distrikta najavljuju da će uskoro biti raspisan poziv za učesnike/ce i volontere za ovogodišnje Susrete mladih.

Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply