Vijeće/Savjet mladih Brčko distrikta BiH ove godine organizuje Susrete mladih Brčko distrikta BiH od 20. do 22. maja. Pored učesnika iz Brčkog okupiće i krovna tijela mladih iz cijelog regiona, te će zajedno poslati poruku mira i zajedništva, upravo iz našeg grada. Smatramo da je važno da se ovakva poruka čuje u cijelom Zapadnom Balkanu, saopšteno je iz Vijeća/Savjeta mladih Distrikta.

Prestonica mladih Zapadnog Balkana

Vijeće/Savjet mladih Brčko distrikta uspjelo je ove godine da uz mlade iz Brčkog okupi i predstavnike mladih iz BiH, Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije. Tako će Brčko biti svojevrsna prestonica mladih Zapadnog Balkana od 20. do 22. maja ove godine.

Susreti počinju uličnim performansom „Eho mira“, koji će se održati na Trgu mladih 20. maja od 15 časova. Mladi iz Brčkog i regiona će pjesmom i plesom da poruče javnosti da su opredijeljeni za mir, zajedništvo, saradnju i prosperitet.

Odmah nakon kratkog performansa „Eho mira“ sele se u Omladinski centar (Trg pravde 18) gdje počinje svečano otvaranje u 16h, te će se učesnicima obratiti najviši zvaničnici Brčko distrikta, ali i ministarka civilnih poslova Ankica Gudeljević, šefica misije IOM-a u BiH Laura Lungarotti, predstavnici Ambasade Austrije i mnogi drugi. Nakon toga slijedi muzički nastup mladih učenika Muzičke škole Brčko.

Strategija za mlade

Sljedeći dan, 21. maja, u Omladinskom centru biće održana panel diskusija „Strategija za mlade – ključ za sistemsko unapređenje položaja mladih“ s početkom u 12h koja će se baviti položajem mladih u Brčko distriktu i BiH, sa posebnim akcentom na usvajanje Strategije za mlade Brčko distrikta, kao krovnog, sistemskog rješenja brojnih problema sa kojima se mladi našeg grada susreću.

Nakon toga u sali za sastanke Hotela Jelena (Bulevar mira 5) slijedi sastanak predstavnika krovnih tijela mladih Zapadnog Balkana s početkom u 14:30h gdje će se razgovarati o trenutnom stanju u omladinskom sektoru zemalja Zapadnog Balkana, unapređenju saradnje krovnih tijela i novim zajedničkim inicijativama.

‘Omladinski karavan’

Treći dan (22. maj) Susreta mladih organizatori će prirediti „Omladinski karavan“ gdje će učesnici iz Brčkog zajedno sa gostima iz regiona obići Brčko distrikt, upoznati se sa kulturnim naslijeđem Brčkog i obići neke od mjesnih zajednica sa najaktivnijim mladima.

Susreti mladih 2022 realizuju se zahvaljujući podršci Bosnia and Herzegovina Resilience Initative (BHRI), projekta kojeg implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM Bosnia and Herzegovina), a finansira Austrijska razvojna saradnja.

Za učešće na ovogodišnjim susretima možete se prijaviti putem OVOG LINKA.

Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply