Off program Internacionalnih teatarskih susreta Brčko distrikta BiH počeo je jučer u Gradskoj galeriji Vijećnice, otvaranjem pozorišno-dokumentarnih izložbi autora Srđana Vukadinovića i Jakova Amidžića.

Riječ je o seriji od sedam izložbi koje govore o teatarskom duhu dramologije na prelazu vijekova (Riza-beg Kapetanović, Osman Đikić, Rasim Filipović, Hamza Humo, Safet Kafedžić), redateljskom kreativnom dijalogu Koste Spaića

Također, bit će predstavljen redatelj-analitičar Hugo Klajn, mađioničarska spisateljska vještina Borislava Mihajlovića Mihiza, sve glumačke posebnosti Šerifa Aljića, lakoća vladanja likovnom dimenzijom pozorišne predstave Amele Vilić, kao i neozbiljno karakterna uzvišena gluma Mustafe Nadarevića.

Na ovaj način zaokružujemo ono što nam je bitno za ovu godinu. I neki jubileji se poklapaju sa time. A onda ćemo dalje nastaviti u okviru Internacionalnih teatarskih susreta da zaokružujemo tu cjelinu obrade pojedinih najznačajnijih imena iz sfere scenskih djelatnosti sa ovog prostora.

SRĐAN VUKADINOVIĆ

Sjećanje na Kostu Spaića

Glumac Hrvatskog narodnog kazališta Dragan Despot po prvi put je gost Internacionalnih teatarskih susreta u Brčkom. Kosta Spaić za njega je najdraži pedagog sa kojim je radio.

Od njega sam najviše naučio. Naučio me ne samo estetici, režiji i glumi, nego i nekim životnim, ljudskim stvarima koje su upotpunile moj privatni život. Nastojim to prenijeti na studente kao docent na akademiji za kazalište i film u Zagrebu.

Off program Internacionalnih teatarskih susreta Brčko distrikta BiH bit će nastavljen večeras u 18:45 sati, također u Gradskoj galeriji Vijećnice.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba iz Brčkog (2022-) i saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply