Skupština Brčko distrikta BiH raspravljala je o Izvještaju o radu Tužilaštva za 2022. godinu. Predstavnici vlasti i opozicije uputili su oštre kritike na rad ove institucije, dok glavni tužilac tvrdi da je stanje sigurnosti i kriminaliteta na području ove lokalne zajednice povoljno.

Zastupnici očekuju daleko više procesuiranih predmeta iz oblasti korupcije, organizovanog kriminala i ratnih zločina.

Imao sam takođe nekoliko poslaničkih pitanja gdje sam dobio odgovor od Tužilaštva da po sjećanju ne odgovaraju, što je stvarno sramota za jednu ovakvu ozbiljnu i respektabilnu ustanovu.

Posebno nezadovoljstvo je izraženo nepotvrđivanjem optužnice u predmetu „Sistem“ za korupciju u zapošljavanju.

Vi ste imali očigledne dokaze i onda kažete da je Sud kriv. Kažete da imate odličnu saradnju sa Policijom, a dali ste izjavu na sjednici VSTV-a da ne dobijate dovoljno policijskih izvještaja koji bi doprinijeli podizanju optužnica za korupciju i kriminal.

Abdulah Iljazović, ZASTUPNIK SBiH U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA

Iznesene su i ozbiljne optužbe kada je riječ o zapošljavanju osoba osuđenih za teška krivična djela u brčanskim javnim institucijama.

Drage građanke i građani, ukoliko ste osuđeni za ratne zločine, ukoliko ste osuđeni za ubistvo policajca, ukoliko ste osuđeni za druga krivična djela, nemojte se brinuti. Čim odslužite kaznu zatvora, bujrum u Brčko, dobit ćete posao za stalno.

Ina Pamukčić Karagić, ZASTUPNICA SBB U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA BiH

Stanje sigurnosti i kriminaliteta u Distriktu je povoljno, a Tužilaštvo je jedna od rijetkih institucija koja unazad osam godina uspijeva da riješi sve predmete po prijavi, poručuje njen prvi čovjek.

Okončana su sva suđenja u predmetima koji se tiču izbornih prevara. Sigurno je da ćemo kada je riječ o grantovima, još imamo u ovoj godini donijeti tužilačke odluke. Pokušavamo riješiti sve ono što je aktuelno i što jeste naš posao, da učinimo najviše.

Zekerija Mujkanović, GLAVNI TUŽILAC U TUŽILAŠTVU BRČKO DISTRIKTA BiH

Ipak, priznaje da može bolje, dodavši da su najstarije istrage koje se vode iz 2020. godine, te da u prosjeku traju četiri i po mjeseca, ali da su prošle godine trajale šest mjeseci jer četvero tužilaca nije radilo, zbog čega je rad bio otežan.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba iz Brčkog (2022-) i saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply