Autor: Admir Kadrić

U Sarajevu je upriličena završna Svečana konferencija povodom okončanja projekta EU Podrške privredi BIH, zahvaljujući kojem je u vrijeme pandemije sačuvano više hiljada radnih mjesta.

EU4BusinessRecovery je jedan od najboljih projekata koji su uopšte podržani iz Evropskih fondova u BiH, a realizovan je zajedno sa partnerima, Njemačkom Vladom, GIZ-organizacijom i UNDP-om, kroz investiranje 14 miliona eura.

Johann Sattler, šef delegacije EU u BiH

Dodavši da je kroz program podržano 160 „startapa“, stvoreno više od 500, a sačuvano 8.000 već postojećih radnih mjesta.

Svi akteri ovog trogodišnjeg projekta nisu krili zadovoljstvo stepenom realizacije, odnosno njegovim učinkom, što je konstatovao i dr. Thomas Fitschen ambasador Njemačke u BiH.

Inicijalno projekat se fokusirao na sektore turizma i poljoprivrede, s obzirom na to da su tu bile najdrastičnije teškoće u doba pandemije. Kroz cijeli projekat, ne samo da su sačuvane na hiljade postojećih i otvorene na stotine novih radnih mjesta, već su pokrenuta i nova poslovanja, digitalne inovacije u nizu malih i srednjih preduzeća u BiH.

Thomas Fitschen, ambasador Njemačke u BiH

Rezident i predstavnik UNDP-BIH Sylvain Merlen je pored ostalog istakao da je UNDP naglasak stavio na poljoprivredu i preduzeća koja se bave proizvodnjom hrane.

Veoma nam je važno bilo da se obezbIjedi sigurnost u lancu snadbijevanja hranom u vrijeme covida i kroz očuvanje postojećih te otvaranje novih radnih mjesta.

Sylvain Merlen, predstavnik UNDP-BIH

Dodavši da je uočljivo kako je pred malim i srednjim preduzećima u BiH svijetla prespektiva.

U ime Međunarodne koordinacije rada u BiH Lejla Tanović nije krila zadovoljstvo što su uz maksimalnu koordinacju sa svim akterima uspjeli pomoći održivosti, naročito tekstilne i industrije kože i obuće.

Mi smo uz finansijsku pružili i tehničku podršku i kroz održavanje konkurentnosti, ali i odnosu menadžmenta prema radnicima, sa 80 stigli do 137 „startapova“ od kojih polovina uključuje žene.

Lejla Tanović, PREDSTAVNIK MEĐUNARODNE KOORDINACIJE RADA U BIH

Distrikt je takođe kroz razne vidove edukacija, tehničkih asistencija i grantova bio uključen u projekat.

Imali smo predstavnika i u Upravnom odboru projekata, a naše tri kompanije su dobile i direktu podršku za svoje razvojne projekte.

Amra Abadžić, šef Pododjeljenja za privredu brčanske Vlade

Kad je riječ o narednim projektima, ambasador Johann Sattler je istakao da će Evropska Unija već iduće godine osigurati dodatnih šest milijardi eura pomoći za različite vidove projekata namjenjenih zemljama regiona, od čega će više od milijardu eura biti na raspolaganju Bosni i Hercegovini.

Očekuju se reforme u kontekstu uslova koje treba ispuniti za dobijanje navedenih sredstava. Objektivno, to su uslovi koje je moguće realizovati, a primjerice uključuju unapređenje poslovnog okruženja, energetske i digitalne tranzicije, koje su važne za cijelu zemlju.

Johann Sattler, šef delegacije EU u BiH

U kontekstu Brčko distrikta ambasador Sattler je iskazao uvjerenje da će ova lokalna zajednica ispuniti sve preduslove za dobijanje dodatne finansijske podrške Evropske Unije.

U Brčkom Evropska unija ima velike i važne projekte, poput revitalizacije Luke Brčko čija je vrijednost preko tri miliona eura, potom deminiranje rijeke Save.

Johann Sattler, šef delegacije EU u BiH

On je izrazio uvjerenje da će montaža „krana i lučke dizalice“ biti okončana do početka marta naredne godine kada će sa zadovoljstvom ponovo boraviti u Distriktu.

Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply