Prilog BDC TV

Udruženje dijabetičara Brčko distrikta BiH danas je obilježilo Svjetski dan hrane, pružanjem stručnih savjeta i besplatnim preventivnim pregledima, mjerenjem šećera u krvi i krvnog pritiska, a pored toga održali su i radionicu za svoje članove.

Iako je prvi korak u sprječavanju komplikacija kod dijabetesa izbjegavanje šećera i nezdravih namirnica, prehrana za dijabetičare ne mora biti bezukusna i jednolična. Potrebno je samo dobro upoznati namirnice koje konzumiramo i promijeniti način prehrane.

Potrebno je pratiti osnovnu piramidu gdje su namirnice podijeljene u pet grupa. Najbitnije je računati ugljene hidrate, jer ugljeni hidrati u šećernoj bolesti su osnova. Veoma je važno proći osnovnu edukaciju o ishrani, koliko koja namirnica ima grama ugljenih hidrata, pogotovo oni koji su na inzulinskoj terapiji, jer na taj način će moći odrediti broj jedinica koje sebi trebaju dati.

ĐORĐE VUKOVIĆ, PREDSJEDNIK UDRUŽENJA DIJABETIČARA

Najbitnija zdrava ishrana

Članica Udruženja dijabetičara, Amela Hodžić sa dijabetesom se bori već 31 godinu a, kako kaže, zdrava ishrana je glavni faktor održavanja dijabetesa pod kontrolom.

Mi se zavaravamo da stres podiže šećer, ali ja ipak mislim da je ishrana na prvom mjestu. Dok sam imala aparat, ja sam četiri puta dnevno kontrolisala šećer, jer nisam mogla sebi priuštiti veći broj trakica, međutim, sad kako imam senzor, kontrolu šećera mogu vršiti svakih pet minuta i to mi je sad velika olakšica i prednost. Ali hrana je ipak na prvom mjestu.

Udruženje dijabetičara Brčko distrikta BiH trenutno broji preko 1.100 članova.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica FTV iz Brčkog (2024-) i urednica portala Plural.ba (2022-). Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply