Odjeljenje za prostorno planiranje i imovinsko pravne poslove Vlade Brčko distrikta BiH danas je održalo radni sastanak sa privrednicima građevinskog sektora, investitorima i građanima. Na sastanku je razgovarano o realizaciji godišnjeg plana Odjeljenja, trenutnoj situaciji i problemima u građevinskom sektoru.

Želja nam je da čujemo primjedbe investitora vezano za zastoje u planiranju i izradi regulacionih planova, te na koji način poboljšati situaciju u kojoj se trenutno nalazi građevinski sektor.

SUVAD MAŠIĆ, ŠEF ODJELJENJA ZA PROSTORNO PLANIRANJE I IMOVINSKO PRAVNE POSLOVE

Najveći problemi sa kojima se investitori trenutno susreću u ovoj lokalnoj zajednici su nedostatak regulacionih planova i njihova dugotrajna izrada.

Prije svega treba da se donesu prostorni planovi koji će pogodovati investitorima. Također, imamo problem industrijskih zona o kojima se priča već dugi niz godina, koja su trenutno neriješena pitanja.

DRAGAN ĐUKIĆ, POTPREDSJEDNIK PRIVREDNE KOMORE BRČKO DISTRIKTA BIH

Brojni privrednici koji su prisustvovali sastanku, pozdravili su ovaj vid komunikacije vlasti i privrednika.

Ovakvi sastanci sigurno mogu u konačnici dati rezultate, a to je da se ubrzaju procesi, da se također ubrza i usvajanje regulacionih planova i da jednostavno dođemo do jednog efikasnog i proaktivnog rada Vlade u saradnji sa privredom.

Jedino rješenje problema sa kojima se susreću investitori je izmjena zakonskih rješenja, čiji bi inicijatori bili investitori preko nadležnog Odjeljenja i Vlade Distrikta, zaključeno je na današnjem sastanku.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica FTV iz Brčkog (2024-) i urednica portala Plural.ba (2022-). Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply