Gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić sa saradnicima jučer je boravio u prvoj radnoj posjeti Općini Tešanj. Razgovaralo se o saradnji i mogućim ulaganjima tešanjskih privrednika na području Brčko distrikta, ali i poljoprivredi i javnoj upravi, piše Afirmativa.ba.

Brčko distrikt, kao posebna jedinica lokalne samouprave u BiH, bez entiteta i kantona, podređena izravno državnoj upravi, ima mogućnost da donosi vlastite zakone. Oni su stimulativni za privrednike i to Brčko distrikt treba iskroistiti, jedna je od poruka gostiju iz Brčko distrikta.

Želimo iskustva jedne napredne sredine iskoristiti eventualno, ali i predočiti neke prednosti koje mi imamo kako bi osigurali neki vid saradnje i da se eventualno u budućnosti nađemo zajedno u nekim zajedničkim projektima.

esed kadrić, gradonačelnik brčko distrikta (sda)

S obzirom da je na području Tešnja ovih dana počela izgradnja autoputa na trasi koridora Vc, a da se na području Brčko distrikta radi na projektiranju buduće trase autoputa kroz ovaj dio naše zemlje, iskustva su razmijenjena i u ovom segmentu.

U tako sveobuhvatnim projektima i Brčko distrikt će imati potrebu za izgradnjom pratećih saobraćajnica, eksproprijacijom zemljišta, tako da i u ovoj oblasti imamo jako zanimljivih tema za razgovor i razmjenu iskustava.

suad huskić, načelnik općine tešanj (sda)

U okviru posjete gosti iz Brčkog su obišli i najveću mesnu industriju u našoj zemlji „Madi“, a sastali su se i sa dijelom privrednika koji rade na području Tešnja, ali i šire.

Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply