Siniša Milić

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić (SNSD) izjavio je da će u perspektivi – kada OHR ode, neophodan biti tehnički angažman drugih međunarodnih organizacija na području ove lokalne zajednice.

On je danas razgovarao sa šefom Misije OSCE-a u BiH, ambasadorom Brianom Aggelerom o aktuelnim političkim prilikama u Brčkom i saradnji s Misijom.

OSCE je pružio podršku u donošenju Zakona o sprečavanju sukoba interesa u Distriktu koji je usklađen s međunarodnim standardima, kao i u izradi komunikacijske strategije brčanske Skupštine za period 2023-2025. godina.

Treba napraviti dobru osnovu donošenjem ključnih propisa kako bi mogli funkcionisati nakon odlaska OHR-a. Mi smo multietničko društvo koje, iako nije zaštićeno od uticaja prilika u BiH, funkcioniše po principu dogovora, jer smo svjesni, a i praksa je pokazala, da dogovor nema alternativu. Ipak, mišljenja sam da će nam u perspektivi – kada OHR ode, biti neophodan tehnički angažman drugih međunarodnih organizacija.

siniša milić

Milić smatra da je ubrzan pristup Evropskoj uniji jedno od rješenja za prevazilaženje trenutne situacije u BiH.

Prva zvanična posjeta

Novoimenovani šef Misije OSCE-a u BiH, Brian Aggeler boravio je danas u prvoj zvaničnoj posjeti Brčko distriktu.

Sastanak u Vijećnici

Gradonačelnik Esed Kadrić (SDA) i dogradonačelnik Anto Domić (HDZBiH) tim povodom su mu upriličili prijem u Gradskoj vijećnici.

Razgovarao je i sa šefom brčanske Policije Goranom Pisićem. Teme prvog radnog sastanka ticale su se ključnih aktivnosti u borbi protiv korupcije i Zakona o mirnom okupljanju Brčko distrikta BiH.

Sastanak u Policiji

Šef Misije OSCE-a u BiH današnju posjetu iskoristio je i za razgovore sa predstavnicima nevladinog sektora.

Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply