Predsjedavajući arbitar Arbitražnog tribunala za Brčko John Clint Williamson i supervizor za Brčko distrikt Jonathan Mennuti održali su sastanak sa čelnicima ove specifične lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini. Distrikt je međunarodni politički eksperiment koji bi trebao služiti kao uspješan model funkcionisanja za ostatak zemlje, ponovo je poručeno iz grada na Savi.

Na sastanku u Brčkom urađena je rekapitalucija proteklih događanja, prije svega u kontekstu nedavnog formiranja nove vlasti na području ove lokalne zajednice i planova za naredni period.

Razgovarali smo o temama koje se tiču ekonomskog razvoja samog Distrikta, ali isto tako spominjali smo teme koje se odnose na vladavine prava i borbe protiv korupcije.

John Clint Williamson, PREDSJEDAVAJUĆI ARBITRAŽNOG TRIBUNALA ZA BRČKO

Smatramo da je od osnovnog značaja da organi vlasti nastave  provođenje reformi, aktivnosti koje su započete, kako bi između ostalog omogućili i građanima Brčko distrikta da imaju koristi i od međunarodnih programa, odnosno međunarodnih sredstava koja se upućuju.

Jonathan Mennuti, SUPERVIZOR ZA BRČKO DISTRIKT

Govoreno je i o modernizaciji Luke Brčko, poboljšanju sistema napajanja električnom energijom, vodosnabdijevanja i odlaganja otpada.

Ovdje možda i najvažnija pretpostavka, najvažniji domet jeste da se ustanovi multietničnost kao temelj sveg razvoja i da treba biti uvršten u onih 14 ili kao 15. prioritet za ulazak u Evropsku uniju.

Zijad Nišić, GRADONAČELNIK BRČKO DISTRIKTA (SBiH)

Predsjedavajući Arbitražnog tribunala za Brčko prati stepen poštivanja Konačne arbitražne odluke i procjenjuje razvoj situacije u Distriktu i BiH. Reforma javne uprave glavni je prioritet za budućnost i preduslov za ubrzani ekonomski napredak, poručeno je.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba iz Brčkog (2022-) i saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply