U moru raznih primjera konkursa koji zaslužuju da budu pod posebnom lupom zbog moguće korupcije pri zapošljavanju, a koji većinom ostanu na onoj narodnoj “čula – kazala”, u ovom slučaju se radi o nelogičnostima koje, najblaže rečeno, vrijeđaju zdrav razum, objavilo je Udruženje građana Demos Brčko.

Naime, u konkursu koji je raspisan od strane JP Putevi, a sve zbog popunjavanja određenih pozicija, ne možemo a da ne primijetimo sljedeće:

Za poziciju “Stručni saradnik za javne nabavke i tehničku dokumentaciju” u dijelu koji se odnosi na minimalne tehničke uslove, jasno se vidi da poziciju može da popuni osoba sa SSS/VŠS/VSS tehničkog ili društvenog smijera??!! bez radnog iskustva!!!

Dakle, imali bismo stručnog saradnika (od ekonomiste, elektrotehničara, geometra,…, dipl. pravnika, profesora geografije, istorije, fizičkog vaspitanja,…, učitelja, sociologa, filozofa, novinara,…) bez prethodnog radnog iskustva!

Da stvar bude još nelogičnija, za poziciju “Radnik na kontroli i naplati parkinga na terenu” čije popunjavanje se takođe traži navedenim konkursom, obavezna je godina iskustva. Stoga iz Demosa pitaju:

Da li je normalno da se za “stručnjake” ne traži propisano zanimanje u skladu sa opisom posla i obavezno radno iskustvo, dok je za radnike na naplati parkinga iskustvo obavezno…?

Ako i vi znate ovakve ili slične slučajeve i ako imate argumentaciju, budite slobodni da nam se javite i time pomognete u realizaciji borbe protiv korupcije u zapošljavanju koju nastavljamo i u 2023. godini.

Prošle godine smo obrađivali problem “ugovoraca”, a ove godine idemo korak dalje i bavimo se korupcijom u zapošljavanju kod angažovanja na određeno i neodređeno vrijeme.

NE korupciji u zapošljavanju!

Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply