Bosić, Đokić i Smajlović (izborni plakati)

Na osnovu preliminarnih rezultata Opštih izbora u Bosni i Hercegovini, poznata su pojedina imena koja će predstavljati Brčko distrikt u državnom i entitetskim parlamentima. Riječ je o najvišim zakonodavnim organima u državi i dva entiteta: Parlamentarna skupština BiH (PSBiH), Parlament Federacije BiH (PFBiH) i Narodna skupština Republike Srpske (NSRS).

Bosiću novi mandat u PSBiH

Iz RS-a direktno se raspoređuje devet mandata u PSBiH. Pored direktnih raspoređuju se i kompenzacijski mandati, ali njihov broj će biti poznat tek nakon prebrojavanja svih glasova. Izbornoj jedinici 2B u kojoj su najveći gradovi Bijeljina, Doboj i Brčko distrikt (građani sa entitetskim državljanstvom RS) dodjeljuju se tri direktna mandata.

SNSD 2, SDS 1

Izvjesno je da će jedan mandat pripasti Mladenu Bosiću, koji će tako ponovo biti predstavnik Brčko distrikta u najvišem zakonodavnom organu u Bosni i Hercegovini. On je uvjerljivo prvi na listi SDS-a sa 17.288 glasova. Od ostalih kandidata iz Brčko distrikta za ovaj nivo, zapažen rezultat ostvario je Srđan Blažić koji je trenutno sa 5.508 glasova šesti na listi SNSD-a, ali ipak daleko od osvajanja mandata.

Teško do direktnog mandata u FBiH

Iz Federacije u PSBiH bira se ukupno 28 zastupnika, od čega 21 direktnih i sedam kompenzacijskih mandata. Izborna jedinica 5A koju čine Tuzlanski, Posavski kanton i Brčko distrikt (građani sa entitetskim državljanstvom FBiH) daje ukupno pet direktnih mandata.

SDA 3, SDP 1, DF 1

Veoma je izvjesno da nijedan kandidat sa područja Brčko distrikta neće osvojiti direktni mandat. Nabliži tome je Nusret Kusturica sa 3.012 glasova, šesti na listi SDP-a koji bi mogao osvojiti maksimalno dva mandata. Drugoplasirani kandidat trenutno ima 4.818 glasova. Najviše glasova od svih brčanskih kandidata za ovaj nivo osvojila je Emina Hogić (5.016) i sedma je na listi SDA, ali ipak daleko od osvajanja mandata.

Đokiću novi mandat u NSRS

Za NSRS direktno se dodjeljuju 63 mandata, dok se preostalih 20 raspoređuje preko kompenzacijskih lista. Devet direktnih mandata pripada izbornoj jedinici 6 koju čine Bijeljina, Brčko distrikt (građani sa entitetskim državljanstvom RS), Šamac, Lopare, Ugljevik, Pelagićevo i Donji Žabar.

SNSD 3, SDS 2, DEMOS 1, PDP 1, SP 1, NPS 1

Izvjesno je da će Petar Đokić ponovo biti izabran kao predstavnik Brčko distrikta u NSRS, jer je sa 4.297 glasova uvjerljivo prvi na listi koalicije SP-NDP-SNP kojoj će pripasti jedan mandat iz ove izborne jedinice. Od ostalih brčanskih kandidata, zapažen rezultat ostvario je Siniša Milić (4.720 glasova), sedmi na listi SNSD-a, ali ipak daleko od osvajanja mandata.

Rasim Smajlović u PFBiH

Za Parlament FBiH dodjeljuje se ukupno 98 mandata – 73 direktno i 25 kompenzacijskih. U izbornoj jedinici 2 koja obuhvata Posavski kanton, te općine Gradačac, Gračanica, Doboj Istok, kao i birače iz Brčko distrikta sa entitetskim državljanstvom FBiH, vodi se borba za pet direktnih mandata.

SDA 2, SDP 1, HDZBiH 1, DF 1

Od kandidata sa područja Brčko distrikta, najbliži direktnom mandatu je Ivo Filipović, koji ima 2.561 glas i drugi je na listi koalicije koju predvodi HDZBiH. Prvoplasirani kandidat ima 2.731 glas i trenutno osvaja mandat. Zapažen rezultat ostvario je Safet Imamović, koji je sa 2.797 glasova četvrti na listi SDA i nije daleko od direktnog mandata. Drugoplasirana kandidatkinja koja trenutno osvaja mandat ima 3.893 glasa.

Rasim Smajlović četvrti je na listi Povjerenje! (NiP, SPU BiH) sa 366 glasova, ali će ipak dobiti mandat u PFBiH, saopštio je jučer lider brčanskog NiP-a Damir Bulčević.

Kompenzacijski mandat

Munib Jusufović iz Brčkog slovi za jednog od najpoznatijih višestrukih “korisnika” kompenzacijskih mandata. On je u Predstavnički dom PFBiH ušao kao kandidat Stranke za BiH 2006. godine. Naredna tri izborna ciklusa je, kao kandidat SBB-a, osvojio tri kompenzacijska mandata. Karijeru zastupnika u Predstavničkom domu prekinuo je 2020. godine, kada je izabran za delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba iz Brčkog (2022-) i saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply