Kipar Mirza Morić želi donirati skulpturu ptice gradu Brčko. Riječ je djelu isklesanom u granitu koje nosi u sebi mnogo simbola vezanih za zajedništvo, toleranciju i nadasve je univerzalni simbol mira.

Rad na skulpturi je bio kompleksan i poslije dugo vremena klesanja završen je i oblikovan onako kako ga je autor zamislio. Inače, Brčak sa adresom prebivališta u Francuskoj.

Morić je za Plural kazao da se radi o skulpturi savskog galeba u bijelom granitu, 10 tona težine i četiri metra visine.

Maketa

Apel

Još jedan Brčak, Nebojša Blašković uputio je apel svojoj generaciji, sugrađanima i prijateljima širom, kako kaže, univerzalnih prostora, te zatražio podršku za ovaj umjetnički poduhvat.

Da se ideja ostvari i da skulptura dobije svoje zasluženo mjesto u gradu Brčkom. Nadam se da će se to i ostvariti uz saglasnost odgovarajućih ljudi odgovornih za zaštitu kulturnih dobara, ne samo distrikta Brčko, nego i širom Bosne i Hercegovine.

Morić je ranije za francuske medije govorio o svom umjetničkom djelu.

Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply