Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) obustavilo je disciplinski postupak protiv sada već bivšeg predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Jadranka Grčevića, te je on nekažnjen otišao u penziju.

Disciplinski postupak je obustavljen iz razloga prestanka mandata nosioca pravosudne funkcije zbog odlaska u penziju.

VSTV BIH

Disciplinska tužba je podignuta u decembru prošle godine zbog prekršaja: propuštanje da traži svoje izuzeće od postupanja po predmetima kada postoji sukob interesa, donošenje odluka kojima se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenja pravila postupka te zbog nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti. Portal Žurnal.info podsjeća da je protiv Grčevića podneseno nekoliko prijava zbog zaobilaženja CMS-a.

Ostavinske postupke, gdje je trebao suditi kao sudija pojedinac, prepuštao stručnim saradnicima, a on se potpisivao na zapisnike kao da ih je on vodio. Pisali smo i o tome da je Grčević prisustvovao sjednicama Pravosudne komisije, baš u onim trenucima, kada je “vodio” ostavinske rasprave. Jedna od mnogobrojnih prijava protiv Grčevića odnosi se i na to da se u jednom krivičnom predmetu koji se vodio pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH, a u kojem je bio član Vijeća, nije izuzeo iako je po zakonu to morao uraditi.

ŽURNAL.INFO

Smišljeno urađeno?

Disciplinska komisija VSTV-a imala je rok do 25. oktobra da donese prvostepenu odluku, ali ona nikada nije saopštena. Izvori Žurnala iz pravosuđa navode da je sve smišljeno urađeno kako bi se Grčeviću dozvolilo da neokaljan ode u penziju.

Ništa ga sad ne sprječava da se, isto tako časno, bavi i advokaturom.

žurnal.info

Prije nekoliko dana na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Brčkom, nakon dvije decenije vladavine Grčevića, imenovan je Dragan Tomaš.

Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply