Sve veća popularnost stilova kao što je reggaeton pokazuje da savremena muzička scena postaje zaista globalno okruženje. Zahvaljujući povećanoj tehnološkoj povezanosti i globalizaciji, stilovi i žanrovi koji su nekada mogli ostati u nekoj lokalnoj zajednici sada se šire nadaleko. Najočigledniji primjer ovoga je usvajanje latino muzike u mainstream muziku čitavog svijeta, razvoj koji je nepovratno transformirao globalnu muzičku industriju u razmaku od nekoliko kratkih godina.

Prihodi od latino muzike samo u SAD-u iznose preko 500 miliona dolara. Ljubitelji muzike širom svijeta uvijek su tražili zvukove koji su izvan njihovih kulturnih i umjetničkih normi, a danas ih nikada nije bilo lakše pronaći.

Sloboda koju umjetnicima i obožavateljima daju streaming servisi i internet platforme omogućila je stilovima poput reggaetona da prodru u nekada ekskluzivni svijet mainstream muzike, što predstavlja napredak koji bi na kraju zauvijek mogao transformisati globalnu muzičku industriju.

Ako tačno odredimo trenutak kada je latino muzika postala mainstream, možemo izdvojiti 2017. godinu, kada su se Luis Fonsi i Justin Bieber udružili da izdaju svoj, pa vjerovatno najuspješniji hit singl „Despacito“. Na kraju je postala najstreamovanija pjesma u historiji, ali ujedno i najgledaniji video na YouTubeu, numera je provela rekordnih šesnaest uzastopnih sedmica na broju 1, što se prvi puta u historiji Billboardove liste dešava, da pjesma koja nije na engleskom jeziku bude na tom mjestu.

Pored ove pjesme, razni umjetnici kao što su J Balvin, Bad Bunny, Drake, Maluma, Ozuna, DJ Snake i mnogi drugi su stekli ogromne uspjehe i koje nastavljaju da stiču iz godine u godinu.

Latino muzika hara čitavim svijetom, gdje su skoro pa sve države inkorporisale ovaj tip zvuka, također i na Balkanu, gdje je ovaj zvuk jedan od najprepoznatljivijih zvukova na našoj sceni, te ga najčešće možemo čuti na radiju, ali i u klubovima, jer se ipak uz ovu muziku mora plesati.

Koje je vaše mišljenje o latino muzici?

Berin Arnautović je saradnik portala Plural.ba, autor članaka iz oblasti muzike. Višegodišnje iskustvo rada u muzičkoj industriji: producent, kompozitor, voice-over artist, narator.

Leave A Reply