Gradska vijećnica Brčko

U subotu, 30. marta 2024. godine u Izložbenom salonu Gradske vijećnice organizirana je VII izložba polaznica i polaznika kursa crtanja i slikanja koji već pet godina djeluje u okviru Legata Ekmečić i okuplja preko 60 polaznica i polaznika različitih uzrasta, od sedam godina do generacija srednje dobi.

Svaka izložba, pa i ova, predstavlja završetak radnog ciklusa u trajanju od šest mjeseci. Iz posljednjeg ciklusa predstavljeno je preko 450 radova nastalih u različitim tehnikama; slikarskim: akvarel, akril na tvrdoj podlozi, akril na platnu; crtaćim tehnikama: tuš, obična olovka, ugljen i drvene boje. Najmlađi polaznici obrađivali su crtačke i slikarske tehnike drvenim bojama, flomasteri, masne boje, pastel, akvarel i akril. Među crtežima ima vitraža i svježe grafike. Otvaranje Izložbe bilo je istinska pohvala kulturi i umjetnosti. Gradska vijećnica ispunjena Brčankama i Brčacima svih generacija još jedna je potvrda velike misije Legata Ekmečić u afirmisanju kulture i umjetnosti kao ispravnog i provjerenog puta u jačanju identiteta novih generacija i grada Brčkog.

Zahvalnost za to dugujemo svim vrijednim polaznicima, njihovim roditeljima te posebno predanim i posvećenim umjetničkim voditeljima Mensuri Kadrić, Selmi Martinović i Edinu Hrštiću. Najveći dio troškova radionica finansiraju sami polaznici i njihovi roditelji, dok je ovaj zimski ciklus i Izložba djelomično finansiran iz projekta „Legat Ekmečić – čuvar umjetničke tradicije grada i primjera svjetske kulturne baštine”, podržanog od Odjeljenja za privredni razvoj sport i kulturu Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

FONDACIJA LEGAT EKMEČIĆ BRČKO

Program otvaranja Izložbe moderirala je kustosica Legata Ekmečić Ena Gluhaković. U ime umjetničkih voditelja prisutne je pozdravila i zahvalila na saradnji voditeljica grupe odraslih Mensura Kadrić. Čast da otvori Izložbu pripala je Idi Fazlić, prijatelju i nekadašnjoj kustosici Legata Ekmečić, koja je trenutno na doktorskim studijama na konzervaciji pri Rijkmuzeju i Univerzitetu u Amsterdamu. U nadahnutom obraćanju naglasila je da je njen uzbudljiv put do analize najvećih umjetničkih djela Mona Lize i Noćne straže, na čemu trenutno radi, započeo upravo u Legatu Ekmečić, u okviru radionica i angažmana kustosice Legata. Na kraju obraćanja uputila je posebnu zahvalnost Legatu Ekmečić koji već sedam godina doprinosi afirmaciji umjetnosti i očuvanju memorije Brčanki i Brčaka. Izložba ostaje otvorena narednih sedam dana.

Leave A Reply