Na lokalitetu groblja Palikuša u Bijeljini ekshumirani su posmrtni ostaci jedne osobe i uzet je materijal potreban za DNK analizu i utvrđivanje identiteta nestale osobe, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Prema preliminarnim informacijama, najvjerovatnije se radi o posmrtnim ostacima jedne osobe bošnjačke nacionalnosti sa područja Brčkog, nestale u proteklom ratu.

DNK analiza u Haagu

Identitet nestale osobe bit će precizno utvrđen identifikacijom putem DNK analize, koja će se izvršiti u narednom periodu. Kako Plural nezvanično saznaje, taj posao bi trebao biti obavljen u Haagu za 3-4 mjeseca.

Radom ovlaštenih lica u procesu ekshumacije koordinirao je istražilac Tužilaštva BiH, a u procesu ekshumacije učestovali su predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, JKP Komemorativni centar Tuzla, kao i policijski službenici MUP-a RS, PU Bijeljina, koji su osiguravali lokaciju i vršili krim-tehničku podršku, navedeno je u saopštenju.

Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply