Izjave

Javna rasprava o drugom rebalansu budžeta Brčko distrikta BiH za 2022. godinu okupila je veliki broj građana, predstavnika mjesnih zajednica i udruženja. Prijedlog rebalansa iznosi više od 37 miliona maraka, a najveći dio sredstava bi se trebao rasporediti na kapitalni budžet, što traže i brojni građani.

Nedostajući ili nedovršeni infrastrukturni projekti najviše muče građane Distrikta. Predsjednik MZ Bukvik Ilija Jovičić navodi problem s vodosnabdijevanjem i potrebu nastavka asfaltiranja podmajevičke magistrale.

Pod broj 1 je vodovod, trasa od 33 km. Kažu da je taj sporni dio, gdje je potrebno izvršiti rekonstrukciju, 3 km. Ja mislim, po priči ljudi iz JP Komunalno, da to iznosi preko 300.000 maraka. Što se tiče asfaltiranja, to je nešto bolja priča, jer i MZ Bukvik ima jedan dio sredstava koja su svih ovih godina odvajana za to. I MZ Ćoseti ima jedan dio sredstava.

Prijedlog rebalansa budžeta iznosi 37,3 miliona maraka, a veći dio sredstava bi se trebao rasporediti na kapitalni budžet, odštetu zbog suše i podsticaje u poljoprivredi, te na zdravstvo i obrazovanje. I dalje postoji problem s finansiranjem pojedinih nevladinih organizacija.

Mi smo se ovdje pojavili da pokušamo da apelujemo na Skupštinu da se uvrstimo možda i kao udruženja od značaja. Zaista okupljamo veliki broj naših građana i to su posebno ranjive kategorije društva, tako da mislim da će i Skupština prepoznati potrebu da pruži podršku našim udruženjima.

Željko Lazarević, član Unije pacijentskih udruženja Brčkog

Višegodišnji problemi

Na javnoj raspravi predstavnici nekoliko mjesnih zajednica istakli su da su problemi s vodosnabdijevanjem i kanalizacijom višegodišnji te da ih treba riješiti.

Izdvojio bih neke možda veće pozicije koje se tiču u ovom trenutku vodosnabdijevanja mjesnih zajednica Grbavica, Donji Rahić, Stanovi, Rašljani. I tako da ćemo kroz ove pokušaje našeg djelovanja da obezbijedimo kontinuirano vodosnadbijevanje ovih mjesnih zajednica.

esed kadrić, gradonačelnik (sda)

Rebalans budžeta ove godine se usvaja po novoj proceduri, kojom se propisuje održavanje javne rasprave, kao i prilikom usvajanja osnovne verzije budžeta. Prijedloge građani mogu dostaviti Skupštinskoj komisiji za budžet u narednih 20-ak dana, nakon čega će uslijediti procedura razmatranja i konačnog usvajanja.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba iz Brčkog (2022-) i saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply