Prilog BDC TV

Na današnjem 30. redovnom zasjedanju Skupština Brčko distrikta jednoglasno je u prvom čitanju usvojila izmjene i dopune Zakona o sportu i Zakona o udruženjima i fondacijama. Nove izmjene zakona trebale bi popraviti finansijsku situaciju u oblasti sporta i omogućiti dalji razvoj.

Mislim da je u ovom trenutku najvažnije da mi napravimo te ključne izmjene koje će omogućiti da sportski kolektivi dobiju sredstva koja zaslužuju i da se koliko je to moguće popravi situacija u ovoj oblasti.

SINIŠA MILIĆ, PREDSJEDNIK SKUPŠTINE BRČKO DISTRIKTA BiH (SNSD)

Stimulans za privredu

Također je razmatrana i mogućnost da budžet ne bude jedini izvor prihoda za sport, već da se i privreda na određeni način kroz poreske olakšice stimuliše da ulaže u sport.

Vrlo vjerovatno će uslijediti još jedna izmjena Zakona o porezu na dobit na način da se donacije u sportu u visini do 10% u odnosu na prihode računa kao neka vrsta poreske olakšice, odnosno na taj iznos se neće plaćati porez. Ja se nadam da će to biti stimulans za privredu da se uključi u finansiranje sporta.

Sufinansiranje troškova

Novim izmjenama i dopunama Zakona o sportu biće omogućeno davanje donacija sportskim klubovima, te će te donacije biti prihvatljive kao troškovi koji su njima neophodni za rad.

Kroz neke projekte nije bilo moguće sufinansirati troškove električne energije, vode, telefona, interneta i svega ostalog. Sad će to biti omogućeno kao i neki drugi prijedlozi koji se nalaze u samom prijedlogu izmjena Zakona.

PERO GUDELJEVIĆ, ŠEF ODJELJENJA ZA PRIVREDNI RAZVOJ, SPORT I KULTURU (HDZBiH)

Amandmani opozicije

Podršku izmjenama i dopunama Zakona o sportu pružila je i brčanska opozicija, sa već spremnim amandmanima. Njihov prijedlog je da se odluke o finansiranju sporta odvoje od odluka za finansiranje kulture. Također predlažu i da rok za pravdanje sredstava bude produžen, kako bi klubovi imali više vremena za pravdanje sredstava.

Mi predlažemo da se donacije ne uslovljavljaju sa pravdanjem projekata nego da bude neovisno, kako bi sportski kolektivi imali vremena za realizaciju kvalitetnih projekata i finansiranje što se tiče donacija. Također jedan od prijedloga je da se dosadašnje komisije koje su radile na pravdanju sredstava zamijene, koje su nekim dijelom i dovele do problema oko pravdanja sredstava.

BORO RISTIĆ, ZASTUPNIK U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA BiH (SP)
Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica FTV iz Brčkog (2024-) i urednica portala Plural.ba (2022-). Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply