Izjave

Napokon je dogovorena trasa koridora autoputeva i plinovoda koji će prolaziti kroz Brčko distrikt. Podsjećamo da su predstavnici svih nivoa vlasti ozbiljne pregovore o trasi kroz Brčko distrikt počeli još u decembru prošle godine. Nakon što su svi rokovi probijeni, postignut je kompromis, što znači korak naprijed u oblasti infrastrukturnih projekata.

Od početka 2022. pregovori u vezi s trasom autoputa kroz Brčko distrikt nisu uspijevali. Održan je niz sastanaka na kojima je isticano da je ta trasa svojevrsno čvorište i od posebnog interesa, ali od dogovora nije bilo ništa. I konačno, postignut je kompromis, nekoliko mjeseci nakon postavljenih rokova. Dogovoreni su koridori autoputeva i plinovoda kroz Distrikt.

Ostalo je samo na tehničkom nivou da Zavod Distrikta u skladu s procedurama koje struka nalaže sačini konačan prijedlog koji bi još jednom u savjetodavnom smislu bio sagledan od strane Autocesta Federacije i Autoputeva Republike Srpske, i može se ići u parlamentarnu proceduru, odnosno na javni uvid kako bi građani Distrikta imali priliku da kažu svoj sud o tome. Vas konkretno zanima da li to skrnavi naseljena mjesta – naravno da ne.

esed kadrić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH (sda)

Veliki je ovo dan za Brčko distrikt, koji je posljednjih mjeseci označen kao kočnica u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata za Bosnu i Hercegovinu i regiju.

Ovaj autoput koji prolazi kroz Brčko, i prema Banjaluci i prema Sarajevu, donijeće jednu novu dimenziju i novu mogućnost da Brčko distrikt ima još bolju poziciju za strane, ali i domaće ulagače. Savremeni autoputevi su zaista neophodni.

Vojin Mitrović, ministar saobraćaja i komunikacija BiH (snsd)

Sarajevo – Banja Luka – Beograd

Dionica kroz Distrikt važna je za RS da bi spojila autoput od Rače i Bijeljine ka Banjaluci. Značajna je i trasa Rača – Bijeljina – Tuzla, i dalje prema Zavidovićima, Žepču i, na kraju, Sarajevu. Realizacijom ovih projekata dva najveća grada Bosne i Hercegovine povezala bi se s Beogradom.

Vlada Federacije to projektuje već od januara mjeseca, važno joj je gdje su konektivne tačke na ulazu u Brčko distrikt, južno od strane Tuzle i sjeverno prema Orašju.

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH (sda)

Republika Srpska već uveliko gradi autoput od Banjaluke prema Beogradu, koji je dio trase autoputa Sarajevo-Beograd. Već smo počeli radove od Vukosavlja do Brčkog. Imamo usaglašenu priču oko izgradnje Koridora 5c. Dobro je da se ovo dešava u ovom trenutku da ne bi Brčko distrikt u nekom trenutku postao neka crna tačka.

Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza RS (snsd)

Niko još u javnosti ne želi da govori detaljnije o dogovorenim koridorima. U svakom slučaju, sastanak u Brčkom, kojem su ponovo prisustvovali predstavnici svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini uz podršku prvog zamjenika visokog predstavnika i supervizora za Distrikt Jonathana Mennutija, vraća optimizam i nadu da ćemo u skorije vrijeme dočekati konkretnije radove na izgradnji autoputeva.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba iz Brčkog (2022-) i saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply