Kadrovi i izjave za medije

Spasilačka ekipa iz Brčkog, koja je prije 10 dana upućena na područje Turske zahvaćeno razornim zemljotresom, večeras je dočekana ispred prostorija Odsjeka civilne zaštite. Spasioce su dočekali njihovi članovi porodice, kolege iz Odsjeka i Crvenog krsta/križa te gradonačelnik Esed Kadrić i šef Odjeljenja za javnu sigurnost Bogdan Bratić, saopšteno je iz brčanske Vlade.

Bili smo raspoređeni u Kahramanmarašu, jedan od gradova koji je najviše pogođen zemljotresom i tamo smo bili pridodati turskoj spasilačkoj službi IHH sa kojima smo vršili potragu za preživjelima. Nažalost, pošto smo radili na objektima koji su potpuno urušeni, nismo pronašli nijednu preživjelu osobu. Radili smo po vjetru, hladnoći, prašini… Najteže je bilo kada smo pronalazili po čitave porodice zatrpane, posljedice razaranja su katastrofalne.

Slaviša Lazendić, vođa spasilačkog tima

Prije polaska, stupili su u kontakt sa državljankom BiH kojoj je bila potrebna medicinska pomoć.

Jedan dio tima, naša medicinarka i doktor, otišli su da je obiđu i pruže potrebnu medicinsku  pomoć. Pregledani su i ostali mještani koji su bili tu, dali smo lijekove, hranu, vodu i ostalo što je bilo potrebno, i onda smo krenuli kući.

Stradanja su velika, katastrofalna, jedan grad je potpuno urušen.

To su jako potresne scene, neopisivo je kad vidite takve razorne posljedice, koliko je stradanja, poginulih… Humanitarna pomoć stiže sa svih strana, ljudima tamo je potrebna psihološka i socijalna pomoć.

Emina Hasikić, članica spasilačkog tima
Posebno emotivan bio je susret roditelja sa djecom
Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply