Izjave

Ukoliko napokon počne konkretnija realizacija nedostajućih infrastrukturnih projekata u Brčko distriktu, bio bi to značajan preduslov za brži ekonomski razvoj ove lokalne zajednice sa mnogo neiskorištenih potencijala.

Veoma povoljan geografski položaj, rijeka Sava, planina Majevica te niz drugih unikatnih sadržaja čine turističku ponudu Brčko distrikta veoma kvalitetnom, navodi u razgovoru za Plural dugogodišnji šef brčanske Službe za turizam Aleksandar Đurić.

Planirana izgradnja moderne autobuske stanice, multifunkcionalne gradske dvorane sa zatvorenim bazenom, akva parka, kao i autoputa koji se nameće kao najvažniji infrastrukturni projekat, učinila bi Distrikt turistički još privlačnijim, u čemu bi trebalo pomoći i osnivanje posebne turističke organizacije.

Sve će to biti infrastruktura koja će biti podesna za razvoj turizma. Upravo to i jeste smisao turističke organizacije, da takav jedan kreiran i upakovan turistički proizvod plasira na tržište, što dosad nije bio slučaj, jer se nismo pojavljivali ni na jednom turističkom sajmu.

ALEKSANDAR ĐURIĆ, ŠEF SLUŽBE ZA TURIZAM BRČKO DISTRIKTA BiH

Rast brčanskog turizma

Prema Đurićevim riječima, brčanski turizam bilježi rast od nekoliko procenata, ali tek se u narednom periodu očekuju konkretnije aktivnosti i značajniji napredak u ovom sektoru.

Novoosnovana turistička organizacija trebala bi započeti s radom 01.01.2023. godine. Zamisao je da se pored budžeta, finansira i od boravišnih taksi kao i kroz druge projekte koje bi ostvarila u saradnji sa domaćim i međunarodnim strukturama.

Ovo je jako značajan projekat Vlade, jer se ovakve investicije prepoznaju u regionu i šire, tako da će Brčko raditi sve više na poboljšanju turističkih promocija i turističke ponude.

adnan pašalić, šef zakonodavnog ureda

Za smještaj brčanske turističke organizacije osigurana je atraktivna lokacija u centru grada, a kadrovska struktura će biti preuzeta iz postojeće Službe za turizam u Odjelu za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Distrikta. Rad će započeti sa tri izvršioca, nakon čega će biti poznato ima li potrebe za povećanjem kadrovskih kapaciteta.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba iz Brčkog (2022-) i saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply