Pored redovne stipendije koju primaju studenti sa područja Brčko distrikta, ove godine pravo na stipendiju imat će i učenici srednjih škola koji se budu obrazovali za deficitarna zanimanja. 

Učenici koji odluče da se školuju za varioca, bravara, električara, zidara, keramičara, kuhara ili konobara primat će stipendiju u iznosu od 100 KM mjesečno, a za ove namjene Vlada Distrikta izdvojila je oko 40.000 KM. 

Odluka o stipendiranju deficitarnih zanimanja odnosi se samo na učenike srednjih škola čije je mjesto prebivališa u Brčko distriktu. 

Stimulacija

Na ovaj način želimo stimulisati mlade ljude koji žive u ovoj lokalnoj zajednici da se opredijele za ova deficitarna zanimanja.

ZORAN BULATOVIĆ, ŠEF ODJELJENJA ZA OBRAZOVANJE (pdp)

Iz Odjeljenja za obrazovanje ističu da bi u narednom periodu bilo veoma važno kada bi se i privredni subjekti uključili u stipendiranje učenika deficitarnih zanimanja.

To bi moglo podrazumijevati i direktni ugovor o zaposlenju sa učenikom i to na obavezujući vremenski period, čime bi i budući poslodavac kao i uposlenik, ostvarili jednu dozu poslovne sigurnosti.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica Federalne televizije (2024-), zamjenica glavnog urednika portala Plural.ba, te potpredsjednica Fondacije za medije i aktivizam "Plural" Brčko distrikt BiH. Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply