Prilog BDC TV

Udruženje dijabetičara Brčko distrikta BiH obilježilo je Svjetski dan dijabetesa. Građani ove lokalne zajednice imalu su priliku besplatno izmjeriti nivo šećera u krvi, krvni pritisak, tjelesnu težinu i visinu, kao i elastičnost vena uz stručne savjete.

Pored tih aktivnosti za naše građane organizovali smo i polučasovnu šetnju koju je podržala globalna dijabetološka asocijacija za šetnju, s ciljem podizanja svijesti o značaju fizičke aktivnosti u prevenciji hroničnih nezaraznih bolesti a ne samo dijabetesa.

ĐORĐE VUKOVIĆ, PREDSJEDNIK UDRUŽENJA DIJABETIČARA BRČKO DISTRIKTA BIH

Dijabetes tipa 1 je autoimuna bolest, međutim na prevenciji dijabetesa tipa 2 se može dosta toga uraditi.

Redovna fizička aktivnost bar 30 minuta, pravilna ishrana, redovne preventivne kontrole i redovno spavanje, kao i što manje stresa će uticati i odgoditi što je više moguće rizik od nastanka dijabetesa.

ĐORĐE VUKOVIĆ, PREDSJEDNIK UDRUŽENJA DIJABETIČARA BRČKO DISTRIKTA BIH

Edukacijom za bolje sutra

Pored ovih aktivnosti Udruženje dijabetičara će u petak od 17h u Omladinskom centru održati panel diskusija na temu “Edukacijom za bolje sutra” na kojoj će biti riječi o medicinsko ekonomskim stranama dijabetesa.

Imati ćemo priliku da razgovaramo o dijabetesu i povezanosti gojaznosti i dijabetesa, što do sada nije bila rijetkost ni u Bosni i Hercegovini, a kamoli u Brčkom. Također će biti i riječi o troškovima liječenja dijabetesa, kako bi uvidjeli koliko je potrebno ulagati u prevenciju te koliko je ona zapravo značajna.

ĐORĐE VUKOVIĆ, PREDSJEDNIK UDRUŽENJA DIJABETIČARA BRČKO DISTRIKTA BIH

Udruženje dijabetičara Brčko distrikta trenutno broji oko 1.100 članova.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica FTV iz Brčkog (2024-) i urednica portala Plural.ba (2022-). Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply