Psihološki centar Sirius u Brčkom posluje više od godinu dana kao ustanova za zaštitu mentalnog zdravlja. Osnivač i vlasnik mr Dajana Rikanović, psiholog, koja je za Plural govorila o svom radu i profesionalnom usavršavanju.

Drago mi je što je gradu pružena mogućnost da ima nešto ovog tipa. U prvih godinu dana imali smo više od 1.000 pregleda i preko 30 radionica. Ponosimo se time što nam dolaze klijenti ne samo iz BiH, nego i iz inostranstva.

Po prvi put su organizovali psihološko-psihijatrijske radionice koje održava tim stručnjaka iz ovih oblasti. Ovakvim potezom nastoje smanjiti stigmu o mentalnom zdravlju i navedenim profesijama.

Edukativne radionice koje se održavaju prilagođene su najranijem uzrastu, počevši od šest godina pa nadalje. Obuhvataju širok dijapazon tema kao što su emocionalna pismenost, samopouzdanje, razvijanje kritičkog razmišljanja, vršnjačko nasilje, seksualno obrazovanje itd.

Šta je to najvažnije u mom radu?

Od osnovne škole zanimala me je medicina i nervni sistem. Spletom okolnosti nisam upisala medicinski fakultet, nego Filozofski fakultet UIS, smjer Psihologija. Tokom studija to se i dalje nastavilo, ali sam se opredijelila za razvojnu psihologiju, kliničku psihologiju i neuronauke. Učestvovala sam na raznim kongresima i naučnim skupovima kao student gdje sam pisala naučne radove. Teze za osnovne i master studije, razna istraživanja i članke, a neki od njih su: “Animizam kao karakteristika preoperacionog stadijuma kod djeteta”, “Frekvencija i intenzitet depresivnosti kod adolescenata u vrijeme pandemije Kovid 19”, “Položaj žena tokom pandemije Kovid 19 u Bosni i Hercegovini” za Helsinški parlament građana BL. Mogu sa ponosom da kažem kako sam bila dio određenih treninga i edukacije gdje je učestvovalo samo nekoliko kolega i koleginica iz Bosne i Hercegovine. U svom radu najviše vremena posvećujem djeci i mladima i za svoje pacijente sam dostupna 24h.

DAJANA RIKANOVIĆ

Ona navodi da se pacijenti javljaju iz raznih razloga, a neki od najčešćih su anksioznost, depresivnost, akušersko nasilje, traume iz djetinstva, OKP. Otkako je počela školska godina i sada kada je vrijeme ekskurzija i izleta, sve češće se javljaju žrtve vršnjačkog nasilja.

Nažalost, moram reći, da su nasilja jako strašna i da to prevazilazi onaj termin u narodu ,,zadirkivanje samo”. Još je teže reći kada roditelj ne može da se izbori sa tim jer dođe do zatvorenih vrata sistema i ostalog kadra. Iznenađena sam da se sa učenicima slabo priča o nasilju bilo kojem, o terminima šta je adolescencija, seksualno reproduktivno zdravlje i slično.

Rikanović zaključuje da je povećan trend zavisnosti od interneta odnosno društvenih mreža, online igara, online sex-a, kupovine, klađenja i slično, što dovodi do narušavanja privatnog života, problema sa pažnjom i koncentracijom, gubitak socijalnih i komunikacijskih vještina, poremećaja u psihičkom razvoju, agresivnosti, gubljenja društvenih kontakata, poremećaja spavanja…

Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply