Austrijski kulturni forum Sarajevo, u saradnji sa Goethe-Institutom, organizuje dva književna događaja sa poznatim austrijskim piscem Karl-Markusom Gaussom. Događaji će se održati 17.05.2023. godine u 18:00 sati u prostorijama Goethe-Instituta u Sarajevu i 18.05.2023. godine u 18:00 sati u Domu Islahijeta u Brčkom, u saradnji sa BZK Preporod.

Karl-Markus Gauss će predstaviti svoje djelo „Die unaufhörliche Wanderung” (Neprestano lutanje) i svoj dnevnik „Die Jahreszeiten der Ewigkeiten” (Godišnja doba vječnosti). Nakon čitanja, publika ima priliku da razgovara direktno sa autorom. Gauss je poznati esejista, književni kritičar i urednik časopisa „Literatur und Kritik“ i dobitnik je brojnih književnih nagrada, a posljednji put 2022. godine dobio je Lajpcišku književnu nagradu za evropsko razumijevanje.

Karl-Markus Gauss će naposlijetku uz podršku Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo održati čitanja i diskusiju sa studentima Odsjeka za germanistiku u Mostaru (22.05.) i Banjaluci (23.05.) na koja su i svi zainteresovani pozvani.

“Neprestano lutanje” je putopis koji odražava doživljaje austrijskog pisca Karla-Markusa Gaussa na njegovim putovanjima Europom. U knjizi se bavi temama identiteta, jezika i kulture, stvarajući poveznicu između različitih zemalja i njihovih stanovnika.

“Godišnja doba vječnosti” zbirka je autorovih eseja u kojima se bavi različitim povijesnim osobama i promišlja njihovu važnost za europsku kulturu i identitet. Riječ je također o pitanjima istine, slobode i humanosti u savremenom društvu.

Obje su knjige poznate po Gaussovoj oštroj moći zapažanja i njegovoj sposobnosti da tretira složene teme na razumljiv i zanimljiv način. Njegov je jezik poetičan i precizan u isto vrijeme, što čini njegova djela oduševljenjem za svakog čitatelja zainteresiranog za kulturu, povijest i identitet.

Promo plakat

Kratka biografija

Karl-Markus Gauß rođen je u Salzburgu 1954. u obitelji Podunavskih Švaba. Cijeli život živi i radi u Salzburgu. Izdavač je i glavni urednik uglednog časopisa Literatur und Kritik. Do sada je objavio dvadeset i pet kniga eseja, putopisa, reportaža i kritika – Uništenje Srednje EuropeEuropski abecedarijSa mnom, bez meneEuropljani u izumiranjuPasojedi iz SvinijeVedri gubitnici iz RoaneRaspršeni NijemciU šumi prijestolnica i mnoge druge.

Karl-Markus Gauß nagrađen je brojnim nagradama, između ostalih Prix Charles Veillon, Georg-Dehio Preis, Nagradom Bruno Kreisky, Austrijskom državnom nagradom za književnost, Mitteleuropa-Preis, a 2018. godine i nagradom Jean Améry. Knjiga Europljani u izumiranju dobila je Nagradu Albert Goldstein Austrijskog kulturnog foruma za promicanje suvremene austrijske književnosti u Hrvatskoj.

Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply