Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić (SNSD) ocijenio je danas da je zahtjev za smjenom resornog šefa poljoprivrede u brčanskoj Vladi Milenka Ninkovića (SNSD) politički motivisan.

Ako imate problema, onda sjednete i razgovarate o problemu, a ne da odmah tražite smjenu šefa Odjeljenja. To je ucjena koja ne može i neće proći.

siniša milić

On kaže da ogromna većina poljoprivrednika, njih preko 90 odsto, podržava rad Milenka Ninkovića, koji je, po prvi put, obezbijedio redovnu isplatu podsticaja u Brčkom.

Naravno problema ima i u ovoj oblasti, ali daleko manje nego u nekim drugim odjeljenjima, da ih ne pominjem, i za razliku od njih, ovi problemi su rješivi, a šef Odjeljenja poljoprivrede je spreman da o svemu razgovara. Konkretno, i o problemu gazdinstava. Logično je, međutim, da sa druge strane morate imati sagovornike, a to nisu oni koji traže smjenu prije razgovora.

siniša milić

On je naglasio da su, potpisnici zahtjeva za smjenu Milenka Ninkovića, „nesumnjivo politički prepoznatljivi kroz pojedine političke stranke“.

Naravno, to je njihova stvar i pravo. Ali za mene je ključno pitanje mjere u kojoj iza takvog zahtjeva, a time i destabilizacije Vlade, stoje njihovi politički autoriteti.

Kadrić: Neargumentovani napadi

Reakciju je uputio i gradonačelnik Esed Kadrić (SDA), koji navodi da su napadi na Ninkovića neargumentovani, te da su najbolji pokazatelj da Odjeljenje za poljoprivredu radi i djeluje u skladu sa propisima i dokumentima koje su usvojili Vlada i Skupština Distrikta.

Za razliku od najvećeg broja poljoprivrednika sa područja ove lokalne zajednice koji su zadovoljni dinamikom isplate, visinom i izdvojenim prošlogodišnjim iznosom od 18,8 miliona maraka za podsticaje, tvrdi Kadrić, maloj grupi poljoprivrednika zasmetao je Prijedlog odluke o preregistraciji gazdinstava čiju obustavu traže do daljnjeg.

Nije ni čudo što su taj prijedlog stavili u sam vrh zahtjeva pošto pomenuta grupa poljoprivrednika na svojoj adresi ima registrovano po nekoliko gazdinstava zbog čega preregistraciju smatraju direktnim atakom na njihove, prije svega, materijalne interese. To jasno pokazuje narativ cijelog saopštenja.

esed kadrić

On ističe da Prijedlog odluke o preregistraciji gazdinstava ima za svrhu zaštitu zakonitosti i otklanjanje svih propusta u isplati podsticaja u poljoprivredi te jednak položaj svih poljoprivrednika bez obzira na njihov ekonomski status.

Posebna ciljna grupa su mali i srednji poljoprivredni proizvođači koji su ostankom na selu sačuvali sela od potpune demografske devastacije.

Zaključio je gradonačelnik Kadrić, naglasivši da Milenko Ninković ima njegovu punu podršku u realizaciji politike Vlade Distrikta u oblasti poljoprivrede.

Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply