Izjave

Brojna su povratnička mjesta u Bosni i Hercegovini u koja se ne ulaže dovoljno. Građani opstaju samo zahvaljujući privatnoj poslovnoj inicijativi, dok većina njih odlazi ili se nikad ne vrati u svoj rodni kraj. Sličan primjer dolazi iz Brčko distrikta, gdje se u mjestu Brezovo Polje povratnici suočavaju sa brojnim problemima.

Ermin Tirić proveo je više od 20 godina u Sjedinjenim Američkim Državama da bi se prije nekoliko godina odlučio vratiti u Brezovo Polje. Sada uspješno vodi farmu pilića i želi nastaviti ulagati te kroz rad u Odboru razvijati ovu brčansku mjesnu zajednicu.

Sumnjiva privatizacija

Međutim, kaže, otkrili su problem sa sumnjivom privatizacijom Zemljoradničke zadruge.

To je sve, koliko sam ja upućen, nezakonito. Ništa crno na bijelo. Mi ćemo pokušati da vratimo ovo mjesto, jer eto novi je Odbor došao. Neki stari članovi su ostali tu. Pokušat ćemo da oživimo ovo mjesto, da ovu omladinu zadržimo ovdje koliko možemo, jer imamo resurse. Imamo rijeku, imamo državne zemlje 600-700 duluma.

ERMIN TIRIĆ, PREDSJEDNIK ODBORA MZ BREZOVO POLJE

Brezovo Polje je malo povratničko mjesto sa atraktivnom obalom na rijeci Savi između Brčkog i Bijeljine. Mnogi su ga zbog rata napustili i nikada se nisu vratili, tako da danas ima oko 500 stanovnika.

Zapostavljeni

Osjećaju se zapostavljeno, jer lokalne vlasti godinama ne ulažu u infrastrukturne projekte na području ove mjesne zajednice.

Voda je najveći problem građana Brezovog Polja. 25 godina ljudi imaju problem. Nije to više ni tehnička voda, a kamoli voda za piće. Grad nije pokazao sluh da to riješi… Asfaltiraju se neki šumski putevi, pojedinačne kuće. Ali jednostavno mi nemamo mogućnost da dovršimo ono što smo nekad započeli.

FARUK SEJDULAHOVIĆ, PREDSJEDNIK MZ BREZOVO POLJE

U Brezovom Polju očekuju da se njihovi brojni problemi počnu rješavati, jer samo tako ovo mjesto može da se razvija posebno u domenu turizma gdje ima potencijala. Postoji niz pozitivnih primjera uspješne privatne poslovne inicijative koja ih, ističu, sve ove godine drži u životu. Možda je ovaj primjer, pravi ispit za novu vlast, da povratnicima, ali i novim generacijama da razlog da ostanu na svom ognjištu.

Share.

Leave A Reply