Vlada Brčko distrikta BiH na današnjoj 79. redovnoj sjednici usvojila je Odluku o zaduženju Distrikta po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) na iznos od 6.500.000,00 EUR, za potrebe realizacije projekta „Vodosnabdijevanje Brčko“.

Projekat podrazumijeva izgradnju glavnog transportnog cjevovoda Plazulje – Potočari i pripadajućih hidrotehničkih objekata za vodosnabdijevanje grada, prigradskih naselja i gravitirajućih industrijskih zona na području Brčko distrikta BiH s izvorišta Plazulje i dijela vodovodne mreže. Riječ je o sastavnom dijelu projektnog ugovora „Zeleni gradovi 2 – Vodovod Brčko“ koji je potpisan u maju 2022. godine između Brčko distrikta BiH i EBRD-a, u sklopu programa „Zeleni gradovi“, saopšteno je iz Vlade.

Prema ranijim najavama, realizacijom spomenutog projekta trebao bi se dugoročno riješiti problem sa vodosnabdijevanjem grada i prigradskih naselja. Nije objavljeno kada bi mogli započeti konkretni radovi.

Velika sramota

Koliko je to bitno za građane, pokazao je protekli vikend kada je veći dio gradske zone, usljed pucanja cijevi, ostao bez vode.

U posljednje vrijeme takve vijesti su učestale na području Brčkog, a ovaj put se na vodu čekalo duže nego inače, skoro cijelu subotu i nedjelju. Baš kada većina građana odmara, stoga je nezadovoljstvo bilo ogromno.

Velika je sramota za Distrikt što sve ove godine nije riješio pitanje osnovne komunalne infrastrukture, smatraju mnogi Brčaci i opravdano odgovorne vide u svim dosadašnjim vladajućim garniturama koje, bez obzira na pozamašan iznos budžeta, nisu realizovale brojne kapitalne projekte od vitalnog interesa.

Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply