Nakon višemjesečnih pregovora, Vlada i Sindikat Brčko distrikta BiH blizu su dogovora o povećanju plata u javnim institucijama. Ukoliko bude postignut kompromis, radnicima sa srednjom i nižim stručnim spremama bit će isplaćena i jednokratna novčana pomoć.

Iako je Sindikat Brčko distrikta BiH od početka tražio linearno povećanje plata, prijedlog vlasti da se radnicima sa najnižim primanjima isplati jednokratna novčana pomoć, uz procentualno povećanje plata, čini se kao prihvatljiv.

Ovo je dodatna pomoć za ljude sa srednjom stručnom spremom i nižim stručnim spremama. Nadam se da ćemo u ponedjeljak ili utorak, a najkasnije do srijede do Skupštine, kada rebalans ide u skupštinsku proceduru, postići dogovor i okončati ovu situaciju, odnosno stvoriti sve preduslove da se kolektivni ugovor usvoji do kraja godine.

Igor Babić, predsjednik Sindikata Brčko distrikta BiH

Predstavnici vlasti su ponudili isplatu jednokratne novčane pomoći od 300 maraka, Sindikat je zatražio 600, te bi konačna cifra najvjerovatnije trebala iznositi oko 400 maraka. Time ne bi došlo do širenja generalnog štrajka.

Sada smo na fonu jednokratne pomoći koju je predsjednik Skupštine (Siniša Milić, SNSD), uz saglasnost sa Vladom, dogovorio – 300 maraka. Međutim, ustanovilo se da u korespodenciji sa radnicima Sindikat nije zadovoljio njihove zahtjeve. To nije definitivna vrijednost koju ćemo dogovarati. Mislim da smo mi blizu rješenja.

zijad nišić, gradonačelnik brčko distrikta (sbih)

Bavimo se onima koji rade i koji imaju najniža primanja, a trebamo se baviti onima koji čekaju posao na Zavodu za zapošljavanje.

eldad mrkaljević, zastupnik sda u skupštini brčko distrikta bih

Distrikt je jedina lokalna zajednica u regiji gdje radnici nemaju kolektivni ugovor koji bi bolje štitio njihova prava i popravio materijalni status.

Smatram da budžet Distrikta može da isprati sve te naknade koje ne postoje sada na platu i da će radnici Distrikta biti zadovoljni.

Igor Babić, predsjednik Sindikata Brčko distrikta BiH

Seriju štrajkova u Brčkom proteklih mjeseci započeli su zdravstveni radnici, koji su prvi pristali na procentualno povećanje plata. Njima bi od 1. augusta plata trebala biti viša za 8% i dodatnih 5% od naredne godine, dok je ponuda za ostale radnike u javnom sektoru 5% ove i također dodatnih 5% od 2024. godine.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba iz Brčkog (2022-) i saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply