U Brčkom je održana Konferencija o transportnoj infrastrukturi Bosne i Hercegovine, na kojoj je učestvovao i državni ministar komunikacija i saobraćaja Edin Forto. Razgovaralo se o ubrzanoj realizaciji izgradnje infrastrukturnih projekata koji bi trebali donijeti investicijski zamah.

Brčko distrikt trenutno je kočnica u realizaciji izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd, jer konačna trasa kroz ovu lokalnu zajednicu još nije utvrđena. Aktivnosti u okviru ovog projekta se moraju ubrzati, a finansiranje ne bi trebalo biti problem, kažu učesnici Konferencije o transportnoj infrastrukturi BiH.

Potrebno je da kroz Brčko uradimo dva koridora: Vukosavlje – Bijeljina, kako bi spojili autocestu koja se iz Srbije već gradi prema Bijeljini i u kasnoj je fazi izgradnje, ali i da otvorimo Tuzlu prema Orašju kroz Brčko, da na taj način izvučemo i Tuzlu iz transportne izolacije. Ovo treba da bude početak jednog zamaha i drugih projekata, također željeznički Koridor Vc.

Edin Forto, MINISTAR KOMUNIKACIJA I SAOBRAĆAJA BiH (NAŠA STRANKA)

I zato je ovakva vrsta susreta na kojima ćemo okupiti sve učesnike u procesu odlučivanja vrlo važna kako bismo utvrdili kojim putem treba da idemo, na koji način i kojim sredstvima finansiramo, kako bismo određene projekte ispunili.

Matej Zakonjšek, DIREKTOR TRANSPORTNE ZAJEDNICE

Vlasti Distrikta svjesni su važnosti ulaganja u infrastrukturne potencijale, za dobrobit šire društvene zajednice, zbog čega imaju velika očekivanja.

Mi očekujemo ovdje da se utvrde dinamički planovi rekonstrukcije mosta, izgradnje mosta, autocesta koje prolaze kroz Brčko distrikt i da se uradi restauracija ili čišćenje korita rijeke Save, da naša Luka bude u funkciji međudržavnog evropskog transporta.

Zijad Nišić, GRADONAČELNIK BRČKO DISTRIKTA BiH (SBiH)

Brčko distrikt je označen kao saobraćajno čvorište na području regije Zapadni Balkan. S obzirom na to da je BiH sada i zvanično kandidat za ulazak u EU, potrebno je ubrzati sve aktivnosti i ispuniti prioritete koji se očekuju od naše zemlje, a sve u cilju ekonomskog napretka, poručili su učesnici Konferencije.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba iz Brčkog (2022-) i saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply