Na današnjem 47. redovnom zasjedanju Skupština Brčko distrikta BiH usvojila je u prvom čitanju izmjene i dopune Zakona o državnoj službi. Ovim izmjenama svim državnim službenicima i namještenicima omogućuje se kandidovanje na određena radna mjesta u svim institucijama i pravnim licima osnovanim od strane Distrikta, ali i na svim nivoima vlasti od entiteta do BiH.

Na ovaj način usklađujemo Zakon o državnoj službi sa Zakonom o radu koji je već to dopustio onim zaposlenim gdje se taj Zakon o radu i primjenjuje. Također, na ovaj način ćemo otkloniti jednu vrstu diskriminacije koju su zaposlenici javne uprave imali u smislu da nisu mogli biti kandidovani na određena radna mjesta, nego su morali uzeti određeno neplaćeno odsustvo sa radnog mjesta kako bi se kandidovali i na kraju bili izabarani na to radno mjesto.

SRĐAN BLAŽIĆ, PREDSJEDNIK KOMISIJE ZA BUDŽET (snsd)

U prvom čitanju usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama Zakona o javno-privatnom partnerstvu u Distriktu. Za pojedine djelatnosti koje nemaju elemente javno-privatnog partnerstva i kod kojih je teško definisati međusobne rizike između javnog i privatnog partnera, stavljene su određene zaštite, te se neće moći realizovati po ovom Zakonu. Također, ove izmjene Zakona omogućavaju i angažman konsultanata prilikom ugovaranja projekata.

Tamo smo precizirali ko sve može biti konsultant i kako se taj konsultant bira u procesu nekog od projekata. Definisana je nadležnost i rokovi resornog šefa Odjeljenja u Vladi Distrikta koji odluke ili određene akte u procesu definisanja i ugovaranja projekata od javno-privatnog partnerstva delegira Vladi, a Vlada dalje prema Skupštini.

ANTO DOMIĆ, ZAMJENIK GRADONAČELNIKA BRČKO DISTRIKTA BIH (hdzbih)

Također, Skupština je usvojila izmjene i dopune Zakona o putevima i Zakona o budžetu Distrikta.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica Federalne televizije (2024-), zamjenica glavnog urednika portala Plural.ba, te potpredsjednica Fondacije za medije i aktivizam "Plural" Brčko distrikt BiH. Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply