Za ponedjeljak 23.10.2023. godine u 11:55h najavljen je štrajk upozorenja roditelja čija djeca pohađaju Treću osnovnu školu. Mirno okupljanje je najavljeno zato što dio Odjeljenja za obrazovanje odbija da se iseli iz prostorija Treće osnovne škole.

Do sada su uvijek imali obrazloženje da nemaju gdje, međutim još u martu mjesecu su osigurane prostorije za njihovo preseljenje o čemu su pisali svi lokalni mediji. Oni odbijaju da se presele jer kako kažu ” tamo im se ne sviđa prostor”. Mislimo da nema više nikakvog opravdanja, jer sigurnost učenika je ugrožena, kao i zbog nedostatka učionica i normalno odvijanje nastave.

Kazali su Pluralu iz Vijeća roditelja.

Nakon što je Vijeće roditelja uputilo dopis nadležnima u Brčko distriktu da pristupe rješavanju ovog problema, stigao je odgovor iz Odjeljenja za obrazovanje u kojem je jasno naglašeno da trenutno nema adekvatno obezbijeđenih prostorija u koje bi dio Odjeljenja bio premješten, te naglašavaju da će o narednim koracima za rješavanje ovog problema Vijeće roditelja biti blagovremeno obaviješteno.

U odgovoru Odjeljenja za obrazovanje nigdje se ne spominju nove prostorije Civilne zaštite koje se nalaze na Bescarinskoj zoni a koje su također predviđene za dio Odjeljenja za obrazovanje.

Bivši gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić ranije je izjavio da ustupanje novih prostorija Civilnoj zaštiti ima dvojaku korist.

U jednome, njima smo osigurali neophodne prostorije i time bolje uslove za rad, jer se radi o dobro opremljenom objektu izvan centralne gradske zone što pogoduje za sve aktivnosti kojima se bavi Odjeljenje i njegove službe. Drugo, Pododjeljenje za ljudske resurse je u ovoj školi organizovalo polaganje vozačkih ispita, zbog čega su fizička lica ulazila u školu za vrijeme nastave i faktički ometali učenike u odvijanju nastavnog procesa. Stavljanjem ovih prostorija na raspolaganje spomenutom Pododjeljenju ispunili smo dugo iskazivani zahtjev učenika, roditelja i nastavnog osoblja Treće osnovne škole.

Esed Kadrić, bivši gradonačelnik brčko distrikta bih
Share.

Suada Mujdanović, zamjenica glavnog urednika portala Plural.ba, bavi se svim temama od javnog interesa s fokusom na istraživačko novinarstvo (dopisnica Javnog servisa BiH - FTV). Novinarsku karijeru počela na BDC televiziji 2019, a od 2020. do kraja 2023. godine obnašala funkciju urednice BDC video portala.

Leave A Reply