Prilog za FTV

Radovi na rekonstrukciji mosta Brčko-Gunja trebali bi početi do kraja sljedeće godine, a u narednom periodu slijedi faza projektovanja. To će biti samo jedan u nizu najavljenih velikih infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja na području ovog dijela Bosne i Hercegovine.

U septembru ove godine potpisan je sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o rekonstruciji mosta Brčko-Gunja.

Pretpostavljam da će to biti godinu ili dvije dana, ne znam još u kakvom je stanju. Izaće projektantski tim da vidi koji će biti obuhvat rekonkstrukcije i od toga zavisi koliko će biti izvođeni radovi.

Miroslav Gavrić, KOORDINATOR BRČKO DISTRIKTA PRI VIJEĆU MINISTARA BiH

Zbog dotrajalosti je od 2019. godine na snazi obustava saobraćaja za teretna vozila preko ovog mosta, što je donijelo višemilionske gubitke za bh. privredu.

Smatram da je ovo jedan od najvažnijih projekata koji treba da se dogodi u Brčko distriktu, da će se rekonstrukcijom mosta desiti renesansa privrednog i svakog drugog razvoja.

Zijad Nišić, GRADONAČELNIK BRČKO DISTRIKTA BiH (SBiH)

Ono što je takođe važno za nas i mislim da smo uspostavili dobru komunikaciju sa Republikom Hrvatskom, jeste da što prije dođemo do prostorno-planske dokumentacije u kojoj će biti definisan i položaj novog mosta graničnog prelaza.

Siniša Milić, PREDSJEDNIK SKUPŠTINE BRČKO DISTRIKTA BiH (SNSD)

Vlasti Bosne i Hercegovine i Hrvatske usaglasile su se da će zajednički finansirati i održavati mostove. Rekonstrukcija bi trebala iznositi oko 10 miliona maraka.

Sljedeći projekti vezani za saobraćaj je elektrifikacija pruge, na tome Hrvatska dosta radi i na tome radi naše Ministarstvo komunikacija i saobraćaja. Očekujemo i to u narednom periodu, jer to su veliki zahvati i Evropa će najvjerovatnije dati grant i kreditna sredstva da se to uradi.

Miroslav Gavrić, KOORDINATOR BRČKO DISTRIKTA PRI VIJEĆU MINISTARA BiH

Jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja je izgradnja autoputa Sarajevo – Beograd, ali za sada nema nikakvih novosti u vezi s tim. Trasa kroz Brčko distrikt još nije uvrđena, a nije poznato ni ko bi trebali biti finansijeri.

Share.

Adis Mujdanović, glavni urednik portala Plural.ba, bavi se svim temama od javnog interesa s fokusom na kritičko i istraživačko novinarstvo. Dopisnik Javnog servisa BiH - FTV od 2021. do kraja 2023. godine. Na brčanskoj medijskoj sceni pojavio se 2013. godine kao novinar BDC televizije, nakon čega je od 2016. do februara 2022. godine obnašao funkciju glavnog urednika portala Otisak.ba. Dobitnik brojnih priznanja za svoj uspješan novinarski rad.

Leave A Reply